Farvel til usundt fællesskab

(Modelfoto)
(Modelfoto)

Hej Suh
Jeg har i mange år været en del af et religiøst miljø, som jeg i dag har brudt med. Jeg tror stadig på Gud på en eller anden måde, men er blevet helt allergisk overfor etablerede religiøse fællesskaber. På en måde tror jeg, det er godt for mig at være væk fra alt, hvad der handler om religiøsitet lige nu, men jeg mangler samtidig det fællesskab, som i mange år har betydet alt for mig. Langt det meste af mit netværk er væk nu.
Jeg føler mig tom og alene, ved ikke rigtig hvem jeg er længere, kan ikke overskue fremtiden, ved ikke hvad jeg vil, hvad jeg skal. Jeg ville gerne turde starte forfra, både med Gud og med mennesker, men kan på samme tid slet ikke overskue hvordan. Hvordan kommer jeg videre herfra?
Vh. Den fortabte.

Kære Fortabte
Jeg kan godt forstå, at det er svært at være dig lige nu. På en måde står du på helt bar bund og skal til at starte forfra med rigtig mange ting. Hvem er du? Hvad mener du/tænker du om ting? Hvad vil du med dit liv? Du mangler en base og et fast udgangspunkt.
Først og fremmest skal du forstå, at den proces du står i er omfattende og tidskrævende. Du kommer til at bruge rigtig meget psykisk energi på det, og det kommer til at være en proces, der tager tid. Du vil blive træt, både fysisk og psykisk, og derfor skal du huske at hvile dig – både mentalt, ved at indlægge ”frikvarterer”, hvor du koncentrerer dig om noget helt uproblematisk, men også praktisk, ved at få sovet nok.
Og så må du sørge for igen og igen at minde dig selv om, at du skal være tålmodig med dig selv og ikke give op. Du skal nok med tiden igen få en klar fornemmelse af, hvem du er og hvad du vil, men det kræver nye erfaringer, refleksioner og efterfølgende konklusioner. Og det tager selvsagt tid.
Når det så er sagt, så er det ofte sådan, at når man bryder med en livsstil eller et miljø, så har man tit brug for at tage afstand fra ALT, hvad der har med det at gøre. Også fra ting, som måske isoleret set er gode nok! Sådan er det måske også i din situation, og jeg tror, det er vigtigt, at du ikke tænker på dine tidligere erfaringer i det religiøse miljø, du kommer fra, som fuldstændig spildte eller forkerte.
Måske er der nogle grundlæggende ting, du nu i dag tager afstand fra, men jeg er overbevist om, at der samtidig også er mange ting, du kan tage med dig i din nye selvforståelse.
Fx er det rigtig dejligt at høre, at du stadig har lyst til at have et forhold til Gud, selvom du nu har brug for at gøre det i en anden kontekst. Dit personlige forhold til Gud kan du altså tage med dig, men rammerne omkring det skal du definere på ny.
Ligesådan findes der givetvis også værdier, du tidligere har taget til dig, som du fortsat kan stå inde for? Eller måske pædagogiske principper som stadig er brugbare, selvom de nu af dig skal bruges med et andet formål?
Giv også denne del af din proces tid.
Og så vil jeg opfordre dig til at søge noget ekstern hjælp til at samle tankerne, til at sammenholde, reflektere, evaluere. Har du blot en enkelt god ven/veninde tilbage, så spørg vedkommende, om han/hun vil stille sig til rådighed, meget gerne organiseret (fx fast en gang om ugen) – eller benyt dig af et professionelt tilbud.
Hilsen Suh