Har man altid et valg?

Kære Suh
Det siges, at man altid har et valg. At man også vælger, ved ikke at gøre noget. Det lyder som sådan meget fornuftigt, men hvad nu, hvis man rent fysisk ikke føler, man har et valg?
Hvis man som jeg fx nogle gange kæmper med en angstproblematik, som bare bevirker, at hele kroppen modarbejder én og nærmest fysisk låser en fast?
VH Den Angste

 Kære Angste

Du kan have ret i, at det nogle gange kan virke som en kliché at sige, at man altid har et valg. For som du selv har erfaret, er der nogle situationer, hvor det opleves som om, at man rent faktisk ikke har frihed til at vælge. Ikke desto mindre er det alligevel sandt: man har altid et valg – i forhold til et eller andet.
Men nogle gange fokuserer vi måske på det forkerte, fx på et alt for udfordrende mål eller på selve angsten i sig selv? Og vil have noget til at ændre sig, som endnu er uden for vores rækkevidde at ændre på? Det er, hvis vi gør dette, at skuffelsen, resignationen og konklusionen følger bagefter: jeg evnede det ikke – altså er det umuligt.
Men måske er det slet ikke umuligt, blot ikke muligt – lige nu.
I sådanne situationer kan det i stedet være hjælpsomt at re-definere målet. Her er man først nødt til at acceptere og forholde sig til omstændighederne, fx angsten med dens symptomer: svedige håndflader, rystende knæ, klump i maven, hjertebanken osv. Hvis vi i denne situation fokuserer på at få angsten til at forsvinde, vil vi komme til kort.
Angsten og dens reaktioner er der af en årsag! Noget – formentligt gammelt – er blevet aktiveret, og vores krop og nervesystem reagerer blot ud fra dette. Vores opgave er nu i stedet at finde ud af, hvad vi under disse omstændigheder måske alligevel vil gøre? Altså så at sige trodse angsten og de automatiske reaktioner, den plejer at samarbejde med?
Ved nemlig at koncentrere sig om at være bevidst om det, der sker med os, giver vi os selv muligheden for at bryde med det automatiske – for en automatisk handling er jo pr. definition noget, vi gør uden at tænke over det.
Så næste gang du oplever en situation, hvor du føler angst, så prøv at minde dig selv om, at du i den ubehagelige angstfyldte situation ikke nødvendigvis behøver at holde op med at være bange, ryste på hænderne eller lign. – men at du kan flytte din opmærksomhed væk fra reaktionerne og i stedet hen på det, du gerne vil opnå.
Sørg for at vælge dig et mindre, overskueligt mål til at starte med. Sæt din koncentration og din vilje ind på at nå dette mål. Det er nu, du har muligheden for at vælge at gøre noget, du faktisk ikke tør eller har lyst til – noget andet end det, du plejer at gøre. Måske lykkes det allerede første gang, eller måske må du prøve igen.
Hvis du dog bliver ved, er vedholdende og engageret i dit nye mål, så vil det lykkes før eller siden – og på den måde får du flere og flere valgmuligheder.
Hilsen Suh