Hvordan får vi nyt liv i den tomme rede?

Et ægteskabs-eftersyn er en god ting! Hvordan skal jeres forhold se ud, når jeres børn er ude af huset? (Modelfoto)
Et ægteskabs-eftersyn er en god ting! Hvordan skal jeres forhold se ud, når jeres børn er ude af huset?
(Modelfoto)

En dag sker det uundgåelige – dine børn flytter hjemmefra. Det skaber nye rammer for et mangeårigt ægteskab og kan virke skræmmende. Men I kan forberede jer på årene, der kommer, når børnene flyver fra reden.

Som så ofte før indtalte Michael den samme besked på telefonsvareren: ”Skat, jeg er ked af det, men der er noget, jeg skal være færdig med på kontoret. Det bliver senere i aften.”

Christine hørte ikke beskeden, for hun var netop på vej ud ad døren med børnene, der skulle til henholdsvis musikskole og fodboldtræning. På køkkenbordet lå en seddel til Michael: ”Din mad står i ovnen.”
Børnene – otte, tolv og fjorten år – tog uendelig meget af Michael og Christines tid og energi. Intimiteten og det ubekymrede fællesskab, de havde oplevet i begyndelsen af deres ægteskab, var langsomt, men støt skrumpet ind. ”Senere, når børnene engang er ude af huset, vil vi få mere tid sammen,” trøstede de hinanden med.
Desværre er der ikke noget belæg i skilsmissestatistikkerne for, at denne forhåbning vil gå i opfyldelse. For ægteskaber, som har varet i mere end 25 år, stiger skilsmisseprocenten tydeligvis hurtigere end for kortere ægteskaber. Det er øjensynligt ikke så let at tilpasse sig en ”tom rede”. Hvordan kan du i god tid forberede dig på, at den tid kommer?

Hold sammen!

I 1. Mosebog 2,24 finder vi en nøgle dertil: ”Derfor forlader en mand sin far og mor og binder sig til sin hustru, og de bliver ét kød.”
Når du gør dig det bevidst, at du nu og i al fremtid hører til hos din ægtefælle og aktivt giver dig i kast med den opgave, gør du det lettere for dine børn at flyve fra reden. Sammenholdet mellem jer som ægtefæller bliver det kit, der holder sammen på reden – også uden børn.

Test nedenfor sammenholdet i dit ægteskab. Besvar følgende udsagn med ja eller nej:
Jeg har inden for de sidste 24 timer talt mere end fem minutter (uafbrudt) med min ægtefælle, og det var ikke om børnene.
Vi har i de seneste måneder overnattet ude uden børnene.
Vi er inden for den sidste måned gået ud os to alene.
Jeg kender de største stressfaktorer i min ægtefælles liv.
Jeg har givet min ægtefælle en kompliment inden for de sidste 24 timer.
Inden for de sidste 14 dage har jeg planlagt en overraskelse for min ægtefælle – og gennemført den.
Min ægtefælle og jeg beder ofte sammen.

Resultatopgørelse: Giv dig selv ét point for hvert ’ja’. For hvert ’nej’ skal du trække ét point fra.
5 – 7 point: Sammenholdet mellem jer er eksemplarisk. Fortsæt ad samme vej!
3 – 4 point: I er på rigtigt spor. Slæk ikke på hensynet til jeres hjemmeliv.
2 point eller derunder: Hvis du vil have glæde af dit tomme hjem, bør du allerede nu påbegynde det nødvendige genopbygningsarbejde.

Vores personlige historie

Tre sønner fulde af energi satte tit vores tålmodighed på en hård prøve. Indimellem kom vi med vittigheder om vores ”gadedørsforhold”. Det var der, vi som regel mødtes, når vi afløste hinanden med børnepasningen for at køre til næste aftale. Vi var begge stærkt engagerede i aktiviteter uden for hjemmet, og vores ægteskab kom altid i sidste række.
Så skete der noget uventet: Af arbejdsmæssige grunde måtte vi flytte fra Amerika til Tyskland, og det skulle vise sig at være Guds plan for at bringe nyt liv i vores ægteskab og forberede os på den tomme rede. Han fik os til at indse, at det virkelig var nødvendigt med noget reparationsarbejde.
At leve i et fremmed land har den fordel, at hvad enten man kan lide det eller ej, er man nødt til at sætte tempoet i hverdagen ned – især når man ikke behersker sproget. Men for os var det en dobbelt udfordring. Vi skulle lære to nye sprog: tysk og vores personlige ’ægteskabssprog’. I den forbindelse fik vi øjnene op for nogle gavnlige principper:

Stands op, se tilbage, lyt

Stands op: Det er ofte vanskeligt i vores forjagede tid. Men det lønner sig alligevel at gøre det. Vi konstaterede, at vi ganske vist var sammen udadtil, men indadtil levede vi milevidt fra hinanden. Vi følte os isolerede og alene. Før vi flyttede til Tyskland, havde vi rost os af at have et godt ægteskab. Men i årenes løb havde der samlet sig rigtig meget dødvægt på vores ’ægteskabsskib’, som dukkede op til overfladen nu, da bølgerne havde lagt sig efter alle vores aktiviteter. Pludselig havde vi tid til at snakke med hinanden – tid til at konfrontere hinanden med ting, som vi hidtil stiltiende var gået uden om.
En morgen, da vi sad og stirrede på hinanden hen over morgenmaden, gik det op for os, hvor langt vi havde fjernet os fra hinanden. Det skulle ikke få lov at fortsætte! Et fælles ønske materialiserede sig: Vores ægteskab skulle på ret kurs igen.
Måske kender du det også selv: Det var aldrig din mening, at I skulle blive fremmede for hinanden, og derfor er det dig også magtpåliggende, at I igen får et tættere forhold. Hvis det er tilfældet, så vær åben for et godt råd: Stands op, giv jer tid til hinanden og begynd at tale om jeres forhold. Hvis I har indtryk af, at jeres ægteskab bevæger sig i den forkerte retning i en ensrettet gade, er der kun ét at gøre: Træd på bremsen, stands bilen og vend om!
Se tilbage. Det næste skridt for os bestod i for alvor at sætte vores ægteskab under lup. Over en kop kaffe begyndte vi hver morgen med at tænke tilbage på alt det positive i fortiden. Derefter var vi også i stand til tale om problemerne i nutiden. For første gang så vi sammen med åbne øjne på vores ægteskab og diskuterede vores forhold – i hvilken retning det tilsyneladende var ved at udvikle sig, og hvor vi gerne ville lede det hen.
Et ægteskabs-eftersyn er en god ting! Sæt jer sammen og kast et blik bagud. Snak om de ting, I dengang fandt så tiltrækkende hos den anden. Hvad fandt I begge glæde ved? Kast derpå et blik ind i fremtiden. Hvordan skal jeres forhold se ud, når jeres børn er ude af huset?
Lyt. Alt for ofte ligner ægteskabet en dialog mellem to døve. Alt hurlumhejet med børn, familieliv, arbejde og fritidsaktiviteter forhindrer enhver ægte kommunikation, og det lykkes os ikke for alvor at høre, hvad den anden siger, og det til trods for, at det er utrolig vigtigt. Et godt forhold kræver, at vi virkelig lytter i stedet for at stå og overveje, hvad vi vil sige, når den anden er færdig med at snakke.
Giv jer selv den gave, der ligger i at standse op, se sig tilbage og lytte. Jeres børn venter gerne, mens I tager jer tid til jeres ægteskab. Men jeres ægteskab venter ikke, til børnene er fløjet fra reden. Det er nu, der skal investeres i jeres ægteskab.
Her er ti ideer til, hvordan I allerede i dag kan begynde at forberede jer på livet uden børn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:10 tips til stabile reder

1. Brug hver dag fem minutter på hinanden.
Måske passer det bedst ind tidligt om morgenen eller sent om aftenen. En metode til helt garanteret at få lov til kun at være jer to er at klare den fælles oprydning i køkkenet efter aftensmaden. Børnene holder sig helt sikkert gerne væk, når det drejer sig om at slippe for opvasken!

2. Kys hver dag hinanden i ti sekunder.
Hvis I vil vide, hvad det særlige er ved de ti sekunder, så prøv at tage tid. Efter vores ægteskabsseminarer får vi altid begejstrede tilbagemeldinger herom.

3. Skriv kærestebreve til hinanden. Også selvom I ikke er nogen ørn til at skrive breve – prøv alligevel. Skriv et par kærlige linjer til din partner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:4. Fordel dine ægteskabs-vitaminer.
Søg hele tiden efter muligheder for at opmuntre hinanden. Kommentér det positive hos den anden. Enhver venlighed, du viser din ægtefælle, kan sammenlignes med et ægteskabsvitamin. Hvis din kone kommer udmattet hjem fra arbejde, så giv hende tid til at tage et bad og gå selv i gang med at forberede aftensmaden sammen med børnene. Hvis din mand har glemt at hænge sit tøj eller et håndklæde op, så gør det for ham uden at beklage dig.

5. Lav en ønskeliste.
Hvis alt var muligt, hvad ville I så gerne foretage jer sammen? Drømme og ønsker for tiden uden børn kan I allerede begynde at tænke på og skrive ned nu.
6. Forsøg mindst to gange om året at komme væk hjemmefra i mindst 24 timer.
Tid sammen kan give jeres forhold nyt liv og igen få intimitet, romantik og latter til at flamme op.

7. Glem ikke humoren og plej jeres venskab.
At være hinandens venner er en enorm styrke i et ægteskab. Venskab plejes blandt andet ved, at man morer sig sammen og ler meget. Planlæg et par projekter, som I begge kan glæde jer over, for således at fejre jeres kærlighed til hinanden.

8. Bed sammen.
I kan vokse åndeligt sammen, hvis I hver dag tager jer tid til at takke Gud for hinanden og for jeres familie og lægger jeres bønner frem for ham. Måske kan I også læse et stykke fra Bibelen sammen og snakke om det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:9. Planlæg.
Aftal, hvad I ikke vil gøre. Allerede det vil hjælpe til at gøre jeres ægteskab bedre. Her er nogle ideer: Du vil ikke opgive tiden alene med din partner. I vil ikke bruge flere penge, end I har. I vil ikke sætte for mange stressende punkter på jeres dagsplan. Indstil jer på, at I ikke for evigt skal opfylde forældrepligter. Hvordan skal jeres ægteskab så se ud?

10. Hold ud.
Årene med børn, der vokser op og modnes, er ofte anstrengende både fysisk og følelsesmæssigt. Lad det ikke gå ud over jeres ægteskab. Den tomme rede er kun et kort stykke væk.

Den tomme rede og det gode liv

I dag er vores sønner gift og har selv børn. Vi har givet ansvaret for aktivt forældreskab videre til den næste generation og dermed også udfordringen med at opbygge et godt ægteskab og samtidig opdrage børn.
Når vi har besøg af vores børn, kan vi engang imellem i deres trætte, men samtidig strålende øjne genkende både anstrengelserne og glæderne ved at være forældre. Også de vil en skønne dag opleve et stabsskifte, når deres børn flyver fra reden. Vores ønske for dem er, at de da har opbygget et forhold til hinanden, som trods den tomme rede rummer både kærlighed og dynamik, for det bedste har de endnu til gode. Det kan vi godt love jer.
Af David og Claudia Arp

David og Claudia Arp har skrevet flere bøger om temaet ægteskab og familie, fx ” 10 Great Dates to Energize Your Marriage” og ”The Second Half of Marriage”.