Hvad gik der lige galt?

Hans Verner Lollike Pastor emeritus
Hans Verner Lollike
Pastor emeritus

Jøderne havde ventet i århundreder på deres Messias. Alligevel afviste de fleste Jesus, da han var midt iblandt dem – hvad var det, der gik galt?

Vi stod ved udgravningen af det historiske Kapernaum. Det var lykkedes arkæologerne at finde frem til et fundament, der fortalte, at her havde synagogen ligget.

Synagogen, hvor Jesus ofte gik til gudstjeneste på sabbatten – synagogen, hvor Jesus blev jaget ud, fordi han gjorde det klart, at han var opfyldelsen af Guds løfter. Nu var der kun en stenbunke. Hvad gik der lige galt?
I århundreder havde mennesker sukket efter, at Gud skulle komme til dem og blive både synlig og hørbar, men da Jesus kom, blev han afvist, forfulgt og til sidste slået ihjel. Hvad gik der lige galt?
Det hele skulle være så nemt. Jesus var svaret på alle deres suk og bønder, men de tog ikke imod ham. Hvad gik der lige galt?

Jesus bliver vred

Man skal ikke undre sig over, at Jesus bliver vred – rigtig vred. Jesus er ikke nogen nikkedukke. Han har en mission – at bringe det tabte og de tabte tilbage til Gud. Hans hjerte er fuld af den kærlighed, der skal til for at elske dem, der ikke har fortjent det. Kærligheden bruger ikke billige tricks eller halve sandheder, derfor må Jesus nødvendigvis udtrykke kærligheden i vrede – en vrede, der ikke støder bort, men som skal få os til at tænke os om endnu en gang.
Tager vi – du og jeg – mod Jesus, som han er – eller har vi også vore egne ideer og ønsker, som helst skal passes ind? Med Jesus er det et enten eller – take him or leave him. Hvis vi selv vil forme vores Frelser og Herre, så får vi et dødt afgudsbillede, men hvis vi tager Jesus, som han er, i ord og handling, får vi en levende Frelser. Alt for mange ville og vil have Jesus til at passe ind i deres kram, i stedet for at tage Jesus, som han er.

Valgets byrde

I øjeblikket ser vi i min familie på internetsider med nye biler. Det er totalt forvirrende, for det er ikke kun et spørgsmål om at vælge én slags bil, man kan vælge mellem 5 eller flere farver, forskellige sæder og betræk, anhængerkrog eller ej, tagbøjler eller ej – for bare at nævne nogle muligheder. Vi er så vant til at skulle vælge, og vælge og vælge. Vi er en supermarkedsgeneration, hvor der ikke kun er hvedemel i butikken, men mange forskellige slags hvedemel, som vi skal vælge imellem.
På det religiøse marked er der også indført en valgets byrde: lidt fra buddhisme, lidt fra indiansk religion og et par Jesus-citater, så får man sin helt egen religion, smukke og kloge ord og tanker måske, men helt uden kraft og styrke.

Vi er en supermarkedsgeneration, hvor der er mange valgmuligheder på alle hylder. Men med Jesus er det alt eller intet.
Vi er en supermarkedsgeneration, hvor der er mange valgmuligheder på alle hylder. Men med Jesus er det alt eller intet.
Jesus er en ”pakkeløsning”

Kristendommen er meget enkel: Den handler om, at Gud har gjort sit valg. Han har i sin kærlighed valgt at sende sin egen søn. Sønnen, Jesus Kristus, valgte at give sit eget liv for at give os et eneste, vigtigt og afgørende valg: At tro ham, leve med ham og tjene ham. Med Jesus får du og jeg altid det hele. Gud har sørget for, at den ”pakkeløsning” han giver os ved Jesus Kristus indeholder det hele. Med Jesus får vi fællesskab i liv og i død, vi får en, der lytter til vores bøn, vi får en uudtømmelig kilde til tilgivelse, vi får evigt liv – for bare et nævne de vigtigste gaver i pakken.
Gaven er ikke gratis, men det fantastiske er, at Jesus selv med sit liv har betalt for os. Jesus tvinger ingen, men han kan i kærlighed blive vred, eller i sorg blive ked af det, hvis ikke vi, der har hørt om ham, i taknemlighed tager imod ham.

 Søndagens tekst: Matt. 11:16-24

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk

Folkets egensindighed
16Hvordan skal jeg beskrive den slags mennesker? Forestil jer nogle børn, der sidder på torvet og råber til deres kammerater: 17‘Vi spillede på fløjte for jer, men I ville ikke være med til at synge og danse. Vi spillede sørgesange, men I ville heller ikke være med til at sørge.’
18Sådan har folk også reageret over for Johannes Døber og mig. Johannes levede et liv i afholdenhed uden fester, og folk sagde om ham: ‘Årh, han er ikke rigtig klog!’ 19Derefter kom Menneskesønnen, som både spiser god mad og drikker vin, og folk siger om mig: ‘Sikken en ædedolk og drukkenbolt. Tænk, han er ven med de værste syndere!’ Nuvel, Guds visdom erfares af dem, som følger den.«


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dommen over de byer, som har forkastet Jesus
20Derefter begyndte Jesus at anklage de byer, hvis indbyggere ikke havde vendt sig til Gud på trods af alle de undere, de havde set ham gøre: 21»Ve dig, Horazin! Ve dig, Betsajda! Hvis de undere, som jeg udførte i jeres gader, var sket i Tyrus og Sidon, så ville de for længe siden have angret deres ondskab. 22Det siger jeg jer: Tyrus og Sidon vil slippe billigere på dommens dag end jer. 23Og du, Kapernaum, mon du skal ophøjes til Himlen? Nej, du skal sendes i Dødsriget, for hvis de undere, jeg udførte i dine gader, var sket i Sodoma, så havde den by eksisteret den dag i dag. 24Men nu skal Sodoma slippe lettere på dommens dag end dig.