Eva ændrede sig – Gud er den samme

På billedet fra DR K udsendelsen ses Eva (til højre) sammen med lillesøsteren Anne. Hun læser op fra det brev, hvor Eva for 10 år siden skrev, at hun afskar forbindelsen til hende.
På billedet fra DR K udsendelsen ses Eva (til højre) sammen med lillesøsteren Anne. Hun læser op fra det brev, hvor Eva for 10 år siden skrev, at hun afskar forbindelsen til hende.

I DR K programmet ’Mit hemmelige liv’ fortæller Eva Maria Jørgensen, som nu skriver for Udfordringen, om sit liv med Evangelist. Her fortæller hun lidt mere om det, hun fortryder, og hvordan hendes tro har ændret sig.

Eva Maria Trans’ brændende ønske om at tjene Gud fik hende til at gå ind i bevægelsen Evangelist. Men det betød et farvel til familien, uddannelsen og det sikre liv.

– Jeg ønskede ikke at blive som alle andre med villa, Volvo og vovhund. Jeg længtes efter at se store ting ske. I Evangelist skete der noget – folk blev helbredt og kom til tro på Gud. Det ville jeg gerne være en del af, fortæller Eva Jørgensen i udsendelsen Mit hemmelige liv med Evangelist, som blev sendt på DR K den 4. november. (Se programmet her)
Derfor valgte Eva for ti år siden at blive en del af Evangelists bo-fællesskab i Gørløse på Sjælland.

Farvel til far og mor

Evas far var prædikant i Luthersk Mission (LM), og troen på Gud har altid været meget vigtig for hende. Derfor længtes hun også efter både at opleve og selv gøre store ting for Gud.
Mens Eva læste på journalisthøjskolen i Aarhus, valgte hun at blive en del af bevægelsen ved at flytte til Gørløse. Det betød, at hun måtte opgive sin uddannelse. Men Evangelists leder, Christian Hedegaard, sagde til hende, at hun først skulle ringe for at give familien besked, når hun stod på banegården. Og det gjorde hun så.
Eva vidste, at hun tog et meget drastisk skridt. Men hun var overbevist om, at det var Guds vilje. Og så måtte familien ikke stå i vejen.

Farvel-brev til søsteren

I udsendelsen står forholdet til lillesøsteren centralt. Fra Gørløse skrev Eva nemlig et brev, som søsteren stadig gemmer – 10 år senere.
Her skriver Eva, at hun ikke længere kan have forbindelse med hende. Nu må Anne lære at klare sig selv. Eva skal nemlig videre med det liv, som Jesus har kaldt hende til. Det er det vigtigste af alt.
Søsteren fortæller i udsendelsen, hvor rystet hun var over at få dette brev fra storesøsteren, som hun ellers havde et meget nært forhold til.

Lederen viste vejen

Eva kom til at bo i et kælderværelse i Gørløse sammen med en anden pige. Hun fik ind imellem tildelt opgaver, som hun slet ikke brød sig om.
Hun hadede det fx, da hun skulle arbejde i en dagpleje. Hun lugede ukrudt for andre. Men hun var overbevist om, at Gud havde en plan med det.
Lederen kendte åbenbart Guds vilje for hvert enkelt medlem. Og som gode soldater rettede man ind – i den store sags tjeneste, fortæller Eva i tv.

Stolt af udsendelsen

– Jeg er stolt af udsendelsen. Selvfølgelig er der ting, som jeg ønsker anderledes – jeg er træt af, at udsendelsen viser ansigterne på så mange, som måske ikke lige havde lyst til at blive vist der pga. nogle gamle klip, men den slags har jeg selvfølgelig ikke indflydelse på.
Men jeg er glad for den måde, jeg får lov til at fortælle min historie så ærligt og præcist, som jeg gør, siger Eva og fortsætter:
– Der er næsten 15 timers optagelser bag den halve times udsendelse, så jeg kunne godt savne et par af de andre guldkorn fra optagelserne.

Jeg fortryder

– Jeg ville rigtig gerne have haft den sætning med, hvor jeg fortæller, at jeg er allermest ked af og fortryder allermest, de mennesker, som jeg har været med til at lokke til Evangelist og som fik store sår der. Men ellers synes jeg, DR har været super fair.
Jeg havde lyst til at dele min historie – især de overvejelser og bearbejdninger jeg har haft om det hele – i nogen tid.
Da Lasse, som producerer programmet, ringede til mig og fortalte om sin idé, var jeg ret begejstret. For det lød til, at han netop var optaget af alle de mange refleksioner, som ligger bag de ekstreme valg, jeg tog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forholdet til familien

I udsendelsen er der meget fokus på Evas brud med lillesøsteren. Der bliver ikke sagt meget om Evas forældre, som hun ringede til fra banegården i Skanderborg. Eva fortæller dog, at hendes far forholdsvis let kunne forholde sig til, at hun dengang stoppede med sin uddannelse. Han forstod derimod slet ikke, at hun ville gå ind i Evangelist. Men nu kan de alle mødes igen.
– Jeg har et rigtig fint forhold til hele min familie. Der er gået mange år nu, og selvfølgelig kan der engang imellem være nogle områder, som kan være svære at snakke om, men for det meste har vi det godt sammen, understreger Eva.

Gud var den samme – jeg ændrede mig

– Som hovedregel har Gud været den samme for mig hele vejen. Det er mere min respons på ham, der har ændret sig. Jeg oplevede måske i LM-verdenen, at min respons var mere fokuseret på ord og tanker og handlinger, hvor følelserne for alvor kom med i spil, da jeg kom til Evangelist.
Hvis der er noget, som har ændret sig, er det nok, at jeg i dag har større forståelse for Guds grænseløse nåde end nogensinde før – og er blevet mindre optaget af min respons og alt det, jeg vil gøre for ham.
Det handler om ham – og hvad han har gjort og bliver ved med at gøre for os. Også når der ikke er noget som helst fint og kristent ved mit liv, forklarer Eva.

Jeg slap billigt

Udsendelsen på DR K blev ikke til en heksejagt på ’religiøse fanatikere’, som nogle kunne have frygtet. Næsten tværtimod.
– Jeg kunne måske godt have tænkt mig, at det fremstod lidt klarere af udsendelsen, hvor skadede mennesker er efter deres oplevelser med Evangelist. Samtidig er det også en svær historie at fortælle uden at gå væk fra min egen vinkel. For selvom jeg stadig kæmper her fire år efter, så er jeg alligevel en af dem, som er sluppet billigt. Jeg havde en position i organisationen som leder af chatrådgivningen og en rimelig stabil og god baggrund, så det var ikke mig, det gik mest ud over.
Samtidig fik langt de fleste, som var i Evangelist, også noget godt ud af det. Det var sådan en mudret blanding af godt og skidt – og det var vel også derfor, det tog så lang tid, før vi tog afsted, slutter Eva.
Hun bor nu sammen med sin mand og deres to børn uden for Aarhus, hvor de er medlemmer af pinsemenigheden Citykirken. Eva arbejder i perioder for Udfordringen med bl.a. ungdomssiderne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kommentar

Udfordringen har givet Christian Hedegaard mulighed for at kommentere. Han svarer:
– Jeg har kun set et udsnit af programmet om Evas hemmelige liv i Evangelist og har som sådan ingen kommentarer til hendes udtalelser / oplevelser, som jo er meget personlige.
Det er min opfattelse, at André Meiner-Madsens indlæg giver et fyldestgørende svar i forhold til de spørgsmål, som er blevet rejst.

(Se programmet her)