Boko Haram gjorde 2014 til det blodigste år i Nordøst-Nigeria

Organisationen The Nigerian Security Network, som følger Boko Harams terror-operationer, kalder 2014 det blodigste af terrorgruppens ialt fem år i Nordøst-Nigeria.
Boko Haram menes at have dræbt 9.000 mennesker i 2014, mens 1,5 millioner er blevet hjemløse på grund af konflikten. Iagttagerne vurderer, at 940 blev dræbt i november ved flere angreb, mens 4.000 blev dræbt i løbet af maj.
En anden organisation, The Council for Foreign Relations, mener, at over 10.340 er døde i perioden november 2013 til nov. 2014 på grund af Boko Harams terror. Det svarer til FN’s vurdering af, hvor mange der er blevet dræbt af IS’s terror i Irak i samme tidsrum.
Boko Harams bombninger, skyderier, angreb på gårde og bortførelser sker nu så regelmæssigt, at folk ifølge en nigeriansk senator ikke længere kan leve i fred i hans egen stat, Borno.
– Folk kan ikke længere gå til deres farme eller deres forretninger. Det styrer alt i folks liv hver eneste dag. De får ikke hjælp fra hæren, der skulle have beskyttet dem. De er skræmte, og det er en helt reel frygt, siger senator Ahmed Zanna til NBC News.
Terrorgruppen er blevet stærkere gennem de sidste par år og har udført regelmæssige angreb i staterne Yobe, Borno og Adamawa foruden de lidt færre angreb i andre dele af de nordlige stater. En politichef i Borno, som har fulgt udviklingen af ekstremisternes aktioner i hjembyen Maiduguri siden 2009, bekræfter at Boko Haram nu angriber hans område dagligt. Han ser også flere og flere teenage-drenge blive kidnappet og tvunget til at blive soldater.
– Næsten hver eneste dag i 2014 var præget af de dødbringende angreb fra Boko Haram i modsætning til de tidligere år, siger politichef Alhaji Yusuf Hassan. ’Oprørerne begyndte at kidnappe teenagere og unge mænd for at bruge dem som fodsoldater. Alle de frygtelige ting skete ikke tilbage i 2009’, konkluderer han.
Boko Haram blev ikke mindst verdenskendt i forbindelse med kidnapningen af 276 skolepiger i april 2014. Det førte til dannelsen af bevægelsen ’BringBackOurGirls’, som blandt andet bliver støttet af USA’s førstedame Michelle Obama. De fleste af pigerne er dog stadig Boko Harams fanger.
Terrorgruppen, som hader vestlig uddannelse, har ødelagt over 800 skolebygninger og dermed afbrudt undervisningen for over 194.000 elever.