Præsten og ateisten – en bog om to nordmænd som byttede roller

’Presten og ateisten’ er titlen på en ny norsk bog om venskabet mellem ateisten Didrik Søderlind (til højre) og præsten Stian Kilde Aarebrot. Foto: Finn Olav Jøssang, KPK.
’Presten og ateisten’ er titlen på en ny norsk bog om venskabet mellem ateisten Didrik Søderlind (til højre) og præsten Stian Kilde Aarebrot.
Foto: Finn Olav Jøssang, KPK.

– Når jeg ber, så sidder jeg og ’lyver’, siger ateisten Didrik Søderlind. Præsten, Stian Kilde Aarebrot, fik derimod forbud mod at bede under arbejdet med ’Presten og ateisten’, som udgives af Humanist Forlag i samarbejde med Vårt Land Forlag.

Bogen er hverken tænkt som en debatbog eller ’et falsk enighedsprojekt’, siger udgiverne. Men de to hoverpersoner lærte noget undervejs, blandt andet gennem brevvekslinger om tro og tvivl gennem flere måneder:
– Samtaler med intelligente kristne har givet mig større indsigt i, hvad kristne faktisk tror. Når du kun ser et livssyn udefra, er der meget, du går glip af, siger Søderlind. Han oplevede et specielt fællesskab med en pinsepræst og en muslimsk leder og betegner kristendommens styrke som ’etik, engagement og fællesskab’. Præsten fandt det svært med en bønnefaste i to uger. Men den mindede ham om de historiske sandheder ved troen, skriver KPK.