Gud mødte mennesker fra hele verden i Bramming

TVSyd besøgte den tværkulturelle lejr på Sydvestjyllands Efterskole. Bl.a. den 16-årige Hamida fortalte om, hvor meget det betyder at være med på tværkulturel lejr år efter år.  Skærmprint fra TVSyd reportagen den 28. juli.
TVSyd besøgte den tværkulturelle lejr på Sydvestjyllands Efterskole. Bl.a. den 16-årige Hamida fortalte om, hvor meget det betyder at være med på tværkulturel lejr år efter år.
Skærmprint fra TVSyd reportagen den 28. juli.

Vi måtte sige nej til op mod 50, som gerne ville have været med, fortæller arrangørerne af den tværkulturelle lejr på Sydvestjyllands Efterskole.

Af Ester Jensen

Den 27.-31. juli fyldtes Sydvestjyllands Efterskole i Bramming af lidt mere end 200 personer fra omkring 22 forskellige lande; heraf var de 165 deltagere.

Dagenes program bestod bl.a. af bibeltimer, besøg i zoologisk have, tur til stranden, forskellige kreative aktiviteter, løb og sport. Vi har talt med fire af lejrens deltagere, som alle har vidt forskellige baggrunde og religioner:

Haile fra Eritrea

Haile er 29 år og kristen fra Eritrea. Han kom til Danmark for 1 år og 4 måneder siden. Han har ingen familie i Danmark og er med på lejren for anden gang.
– Jeg kom som flygtning, da der er krig i mit land. Vi havde ikke religionsfrihed og ikke rettigheder til at tro på det, vi ville. Jeg var på landsholdet i fodbold i Eritrea, og vi skulle spille en turnering i Nairobi, Kenya, så under turneringen flygtede jeg. Jeg blev i Kenya, indtil Danmark accepterede mig som flygtning, fortæller Haile. Han fortæller om lejren:
Det er rigtig hyggeligt og sjovt, og vi laver mange ting. Jeg lærer mere dansk og lærer dansk kultur at kende, og jeg hører også om forskellige andre lande. Og så hører jeg om ting fra Bibelen og lærer at læse i den.

Hvad mener du om lejrens tema, ”Gud møder mennesker”?
– Jeg synes, det er rigtig, rigtig godt! For Gud møder os jo på forskellige måder, og i bibeltimerne har vi hørt om 3 eksempler, Moses, Ruth og Paulus. Her er forskellige religioner samlet, og det er godt, at dem fra andre religioner også hører om Gud. De mangler noget i deres hjerte, og her har de mulighed for at møde Jesus og høre Guds ord, siger Haile.
Han håber at kunne være med på tværkulturel lejr igen til næste år og vil også invitere andre med.

Shrain fra Syrien

Shrain, 32 år, stammer fra Syrien/Kurdistan og er muslim. Hun har boet i Danmark i 4 år sammen med sin mand og 3 børn. De har været med på 3 lejre.
– Vi har nogle danske venner, som fortalte os om den. De har været med på lejren de sidste par år, men i år skulle de arbejde. Vi har været glade for den hjælp, vi har fået, både med at flygte fra Syrien, men også med at finde os til rette i Danmark, siger Shrain. Hun siger om lejren:
– Her er helt fantastisk, og der er mange forskellige arrangementer, især for børnene, som får mange nye venner. Vi kan snakke om mange ting, og især vores forskellige religioner.

Hvad tænker du som muslim over, at lejren er arrangeret af kristne?
– Det er helt fint at høre om nye ting, vi ikke kender til, så det er ok. Vi respekterer alle sammen hinanden. Ja, vi diskuterer en gang imellem, men det er bare godt. Vi har hver vores religion, og det skal der være plads til.
Shrain vil også gerne med til næste år. For her er alle åbne, ikke lukkede, understreger hun.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hamida fra Malaysia

Hamida, 16 år, er muslim og stammer fra Malaysia. Hun har boet 12 år i Danmark sammen med sine forældre og to søskende. Det er hendes første lejr.

Hvorfor flygtede du?
– Jeg husker ikke så meget, for jeg var ganske lille. Men min mor har sagt, at vi ikke kunne bo i vores hjemland, for de ville ikke have os der. Og så ønskede min mor, at hendes børn kunne gå i skole og have et fredeligt liv, fortæller Hamida. Hun kommer sammen med sin mor og to søstre i en ”kvindeklub” i Esbjerg, hvor de hørte om lejren.
– Der er sjove aktiviteter – selv i regnvejr, og man er sammen om alt. Jeg synes, det er dejligt at opleve, at vi kan acceptere hinanden på trods af religion og kultur.
Jeg har ikke noget med kristendommen at gøre, men jeg kan godt lide at høre, hvordan I gør, og hvad der står i jeres Bibel. Det er spændende at høre, hvad I tror på, siger Hamida.

Her er tid til oplevelser med familien og til at være tæt på Gud, siger Aurelio fra Colombia.
Her er tid til oplevelser med familien og til at være tæt på Gud, siger Aurelio fra Colombia.
Aurelio fra Colombia

Aurelio, 37 år og katolik fra Colombia. Han har nu boet i Danmark i 2 år med sin kone og 2 børn. Det er deres første lejr. Aurelio fortæller:
– I Colombia er der meget vold mellem forskellige bevæbnede grupper, der er imod hinanden, så der er meget usikkert at være. I første omgang flygtede vi til Ecuador, hvor vi boede i 2 år. Men pludselig fik vi mulighed for at rejse til et tredje land. Vi kunne vælge mellem omkring 10 lande i Europa og havde to ugers betænkningstid. Vi lagde det over i Guds hænder, om det var hans vilje, og hvilket land, vi skulle vælge. Og vi endte så her i Danmark, fortæller Aurelio. Han roser lejren for bl.a. oversættelse fra dansk til spansk, god mad og en dejlig kanotur.
– Det vigtigste var, at Gud har været med på denne lejr, og han efterlader os aldrig. Derhjemme har vi desværre ikke meget tid til kirke og bibellæsning, for der er så meget at gøre. Men her er der tid til bøn og til at være tæt på Gud. Jeg håber inderligt, vi får mulighed for at komme med næste år, der skal ikke tænkes to gange! siger Aurelio.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er basis for to lejre i Syddanmark til næste år – hvis man altså kan få ca. 40 nye frivillige medhjælpere, både danskere og nydanskere, vurderer stiftspræst Daniel Ettrup Larsen. Lejren i Bramming var arrangeret af Folkekirken og Luthersk Mission.