Kan jeg ”indhente” den tabte søvn?

hotel, travel and happiness concept - handsome man sleeping in bKære Suh.
Jeg har igennem den sidste tid været meget stresset og også været fyldt af mange spekulationer. Det har forstyrret både min appetit og min søvn (sovet meget dårligt og afbrudt).
Nu er der efterhånden ved at være styr på de ting, der i første gang udløste min stress, og jeg er ved at komme på højkant. Min appetit er vendt tilbage, og jeg sover meget bedre. Til gengæld kan jeg nu næsten ikke sove nok – jeg er simpelthen så træt hele tiden.
Mit spørgsmål er: Kan man ligesom have brug for at ”indhente” den tabte søvn? Og kan det lade sig gøre?

Vh John

Kære John

Først og fremmest, hvis du ikke har konsulteret din læge i denne forbindelse, er det vigtigt, at du får det gjort.
En vedvarende udmattelse eller træthed kan skyldes noget fysisk, enten en sygdom eller måske et underskud af vitale næringsstoffer? Vitaminer eller mineraler? Måske netop fordi du i en længere periode har haft problemer med appetitten og måske derfor spist for lidt eller meget ensidigt? Sørg for at få dette afklaret.
Men ellers er det korrekt, at man kan opnå et underskud af en bestemt fase i søvnen, fordi den af forskellige grunde bliver forstyrret. Dette gør sig fx gældende hos mennesker, der sover en bevidstløshedsagtig søvn (som følger af svær alkoholmisbrug, beroligende medicin m.m.) og derfor har svært ved at opnå tilstanden REM-søvn (den fase, hvor vi drømmer). Man har observeret, at der er nogle, der netop efter endt misbrug forstyrres af utrolig mange drømme/mareridt, hvilket man har tolket som et udtryk for, at systemet prøver at kompensere for den manglende periode med drømmesøvn.
Omvendt er det ganske praktisk, at kroppen kan finde ud af at springe drømmesøvnen over og gå direkte til den helt dybe søvn, hvis der har været underskud af denne, fx fordi du har sovet meget kort tid ad gangen. Derved har kroppen simpelthen ikke kunnet nå ned i den helt dybe søvn.
Den dybe søvn er vigtig for at blive ordentlig udhvilet, og det er da også det, man kan opleve hos kvinder, der går hjemme med helt små børn og som følgelig bliver vækket mange gange om natten: Det er simpelthen umuligt for dem at få sovet ordentligt igennem, og deraf kan der opstå fysiske og psykiske problemer. Hvis din krop er i gang med på denne måde at indhente den tabte dybe søvn, kunne dette også forklare din konstante træthed, og netop den dybe søvn kan være så vanskelig at vågne fra, fordi man bogstaveligt talt er så langt væk.
Når kroppen dog har fået dækket sit behov for den dybe søvn, vil du formentlig opleve, at det langsomt udligner sig og finder et normalt leje.
Indtil da vil jeg foreslå dig at være opmærksom på at få indlagt passende tid til at sove/hvile dig samt sørge for at få lidt motion og frisk luft hver dag, fx en gå-tur på 15-20 minutter. Dette sidste giver hele dit system noget energi og kan også være med til at gøre kvaliteten af din søvn om natten endnu bedre.
Hilsen Suh