Dansk missionær hjælper Cambodjas prostituerede

Det kristne center ”Daughters of Cambodia” tilbyder bl.a. gadens piger en uddannelse og almindeligt arbejde, så de kommer ud af prostitutionen.
Foto: daughtersofcambodia.

Mange piger bliver solgt til prostitution af deres fattige familier.

Gennem Daughters of Cambodia får prostituerede kvinder undervisning og støtte til at starte en ny tilværelse.

Det er hjerteskærende, men også fantastisk at få lov at hjælpe kvinder ud af prostitution, siger Christina Palmkvist Andersen.
Den 35-årige missionær er sammen med sin mand udsendt af Luthersk Mission til Cambodja.
Inden hun gik på barsel med parrets yngste barn, arbejdede hun for organisationen Daughters of Cambodia – Cambodjas døtre – der er med til at hjælpe cambodjanske kvinder ud af prostitution.

Kommer ind fra gaden

Arbejdet foregår på et modtagecenter i et af Phnom Penhs såkaldte ”Red Light Districts” omgivet af barer og bordeller.
De kvinder, der kommer ind fra gaden og bliver tilknyttet centeret, får tilbudt gratis lægehjælp, uddannelse og et arbejde til at hjælpe dem i gang. Da det er et kristent center, er der også tilbud om at deltage i gudstjenester, smågrupper m.m.
Desuden er der en børnehave tilknyttet centeret, hvor Luthersk Missions to volontører passer kvindernes børn i løbet af dagen.

Prostitueret = ødelagt

Christina fortæller, at prostitution er et udbredt problem i den cambodjanske hovedstad, hvor mange piger og kvinder bliver tvunget eller ligefrem solgt til prostitution på grund af fattigdom.

”En jomfru koster 1000 dollars. Det er virkelig mange penge for en fattig cambodjansk familie, når man tænker på, at en fabriksarbejder til sammenligning får omkring 130 dollars om måneden.”
Men samfundet behandler de prostituerede som udstødte.

– Ordet på khmer for prostitueret betyder faktisk ’pige, der er ødelagt’. Som udgangspunkt er det umuligt for disse piger at komme tilbage til deres familie og få et almindeligt arbejde.
Prostitution bliver den eneste måde, de kan overleve på, forklarer Christina Palmkvist Andersen.

Kun Gud kan helbrede de sår, kvinderne har fået, siger Christina Palmkvist Andersen.
Foto: Luthersk Mission.
Fra mørke til lys

Derfor er det så vigtigt med den kristne tilstedeværelse og praktiske omsorg, som kvinderne møder i Daughters of Cambodia, fortæller Christina, der har arbejdet i forbønstjenesten på centeret.
Hun fortæller om arbejdet på centeret i denne YouTube-video.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Kvinderne lærer en masse, mens de kommer her. De får et job og tjener lidt penge til at kunne klare sig, og mange af dem bliver kristne. Det er fantastisk at se deres forvandling fra mørke til lys. Det er første gang i deres liv, de oplever at høre, at de er elsket og har værdi.”

Forvandling tager tid

Men forvandling tager ofte tid og er ikke uden modgang. Der er stadig kvinder, der arbejder på Daughters om dagen og prostituerer sig om nattern. Det kan der være mange grunde til, fortæller Christina Palmkvist Andersen.

”Der er kvinder, der er desperate og mangler penge, måske fordi de har en stor spillegæld. Det kan også være på grund af sygdom eller misbrug som følge af de traumer, de har været udsat for.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det miljø, kvinderne kommer fra, er præget af børnevoldtægter, vold og misbrug af al mulig slags. Det er kun Gud, der kan helbrede mange af de sår, de har fået.

Det er stort at hjælpe kvinder ud af prostitution. Men det vigtigste er, at de får Jesus i hjertet, så de har et håb – ikke kun om en fremtid i denne verden, men også om evigt liv, når de dør,” slutter Christina Palmkvist Andersen.
Bodil/Karin