Kong Sankeribs palads fundet under profeten Jonas’ grav

Ruinerne af den assyriske kong Sankeribs palads er blevet fundet i Nineveh. Islamisk Stat ødelagde profeten Jonas’ grav, som var bygget oven på paladset. Men nu, hvor IS er fordrevet, kan arkæologerne udforske stedet.

Arkæologerne gør stadig nye fund i takt med, at IS bliver fordrevet fra de områder i Irak og Syrien, de har holdt besat siden 2014. Man mener, at IS har plyndret oldtidsgrave og andre seværdigheder for at kunne sælge ting af værdi på det sorte marked.

– Vi tror, at de har taget mange genstande, fx potter og andre småting, for at sælge dem. Men det, de har efterladt, vil nu blive studeret, og det vil bidrage meget til vores viden om perioden, siger arkæolog Layla Salih til The Telegraph.

Kong Sankeribs palads dateres til det 7. århundrede f. Kr. Assyrerkongen omtales i 2 Krønikebog 32:1 med ordene: ”Kong Hizkija havde således vist sin trofasthed over for Herren, men ikke så længe efter invaderede kong Sankerib af Assyrien Juda og belejrede de befæstede byer i den hensigt at indtage dem.”

Kong Hizkija stolede dog på, at Herren ville udfri Israel fra Sankerib og assyrerne (2 Krøn. 32 og 2 Kongebog 18-19) i oversensstemmelse med en profeti af Esajas (kap. 36-39).

Sammen med paladset har arkæologerne afdækket stenskulpturer af en assyrisk halvgudinde. Der er også fundet inskriptioner med kileskrift fra Sankeribs søn, Asarhaddon (død 669 f. Kr.), som blev regent efter sin far og renoverede paladset (2 Kong. 19:36f).