Sommerstævne og fred på Lindenborg

Arrangørerne Lone Møller-Hansen, John Nielsen og Charlotte Baldur har grund til at være tilfredse. De har været med til at gøre mange glade med gode oplevelser på sommerstævnet.

I år holdt Baptisterne og Missionsforbundet for 6. gang fælles sommerstævne på Efterskolen Lindenborg ved Roskilde Fjord.

Baptisterne i Danmark og Det Danske Missionsforbund holdt et virkelig godt stævne med leg, glæde, alvor, dybde og tro. Tag med på en rundtur:

Det kan næsten ikke blive flottere. Med udsigt til Roskilde Fjord er sommerstævnet på Efterskolen i Lindenborg suverænt placeret.
Årets program og aktiviteter bød også på godt til alle aldre. Og 19-årige Eline Hyrup fra Odense, som har deltaget i stævner hele sit liv, var tydeligt taknemlig for at være med til endnu et:
-Det gode ved stævnet her er, at det er et hellested, hvor jeg kan styrke min tro og stadig være ung… så det er mega ærgerligt, at det kun varer en uge. Lindenborg er et sted, hvor jeg bliver meget styrket til min hverdag. Det er fantastisk, at det er delt ind i menigheder, og at de unge bor på ”Platform” (Ungdomscamp). Det gør det let at finde hinanden, og man besøger hinanden meget, sagde hun begejstret.
Eline Hyrup er ”vokset op i” Baptistkirken i Odense, men i dag er hun med i Bykirken i samme by.

Tema: Reformation

Årets tema var ”Reformation, rødder og retning”, for som arrangørerne af stævnet understreger: ”Både rødder og retning er vigtig for kirken her 500 år efter, at Luther slog sine teser op på kirkedøren i Wittenberg”.

Lone Møller-Hansen, John Nielsen og Charlotte Baldur, som sammen har båret et stort ansvar for årets sommerstævne, har grund til at være tilfredse med indhold og arrangement.
– Der var 1200 tilmeldte på forhånd, og derudover kom der mennesker og købte dagkort hver dag, fortalte stævnechef Charlotte Baldur, der for tredje år i træk var koordinator. Hun så ud til at nyde at være med, selvom der ind imellem er mange detaljer og opgaver undervejs.
Lone Møller-Hansen, generalsekretær i Baptistkirken siden 2011, præst og journalist:
– Når vi laver info-hæfte og åbner for tilmeldinger, så er der travlt. Det er sjette gang, baptisterne og Missionsforbundet holder stævne sammen – og femte gang, vi holder det her. Det er en kongstanke for mig, at vi skal holde det sammen, sagde Lone Møller Hansen.

John Nielsen, missionsforstander i Missionsforbundet, sætter også pris på samarbejdet:
– Siden 2012 har det været en del af min ansættelse at arrangere stævner i Lindenborg. Der er en tendens til at kirkerne arbejder mere sammen end tidligere, sagde John Nielsen.
Ud af de tilmeldte regnede han med, at ca. 100 kom fra andre frikirker fra hele landet.

Charlotte Baldur:
– Det er så fint, at det er fælles. Jeg har rødder i Baptistkirken, men er med i Missionsforbundet nu. Vi kommer længere ved at fokusere på ligheder i stedet for forskelle.
Givende alvor
På stævnet var der også plads til livets alvor på den gode måde. Der blev f.eks. stille i Hallen, da Karen Margrethe Kirk talte om ”Når livet gør ondt! – Når det uønskede rammer os”. Om skam, udbrændthed og værdien i at møde det kærlige respektfulde blik. Der var en rørende dybde i hendes ord, som manede til eftertanke og gjorde indtryk.
Da hun som 43-årig fik diagnosen ”udbrændthed i svær grad,” blev hun ramt af en modbydelig skamfølelse.
– Jeg blev flov. ”Lov mig en ting; Du siger ikke til et eneste menneske, hvad lægen har sagt”, beordrede hun ægtefællen. For hun kunne ikke bære skammen. Dengang. I dag taler hun på en fin måde om alt det svære – og gavner andre derved.

Hallen var helt fyldt de tre gange, den svenske pinsekirkepræst og forfatter Tomas Sjödin talte ved stævnet.
Han blev betragtet som et af årets hovednavne og gjorde også et stort indtryk. Præsten, der har mistet to børn med hjernesygdom, leverede det ene inspirerende guldkorn efter det andet – som refereres mere uddybende i en artikel om ham senere.
Han er fortaler for, at alle programsætter mindst en ugentlig fridag, hvor man trækker stikket arbejdsmæssigt og lader batterierne op.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Betina Enemark, som har oversat ”Vægtere på Muren”, brænder for at formidle viden om kirkens jødiske rødder.
Hvad er du god til?

Præsten opfordrede bl.a. de fremmødte til at droppe smålighed og til, at man i kirkerne satser mere på at finde ud af, hvad mennesker er gode til, drømmer om og brænder for. Og så prøver at give dem en chance for at være med til at hjælpe og gøre en forskel på deres egne præmisser. Han fortalte om, hvordan en samtale med et medlem af hans menighed resulterede i, at frivillige i hans kirke nu deler mad ud til tusindvis af mennesker. Spørg: ”Hvad er du god til? Hvad drømmer du om? Hvordan gør du?” anbefalede han.
Blandt årets talere var også f.eks. præsterne Kathrine Lilleør, Poul Kirk, Helle Samuelsen, baptist-biskop Peteris Sprogis samt rektor på de hollandske baptisters seminarium Teun Van Der Leer.

-Vi har været med på Lindenborg hvert år, fortalte Else Marie Larsen, der har forlaget ProRex sammen med ægtefællen, Christian Larsen.
Bogteltet

For stævnedeltagere med trang til en pause med en bog, var et populært sted Bogteltet, hvor forlaget ProRex havde et stort udvalg af kristne bøger.
-Vi har været med på Lindenborg hvert år. Det er dejligt. Det er et af vores vinduer udadtil, hvor vi har mulighed for at møde kunderne, fortalte Else Marie Larsen, der har forlaget sammen med ægtefællen, Christian Larsen.
Han var helt enig: -Det er dejligt at kunne præsentere god kristen litteratur for vores kunder her, tilføjede han. De havde også bøger fra andre forlag med.
En af dem, der var repræsenteret i Bogteltet, var Betina Enemark, der har oversat: ”Vægtere på Muren”, som hun kalder en praktisk guide eller træningsmanual til bøn for Jerusalem. Hun begyndte at brænde for at formidle viden om de jødiske rødder efter en rejse til Israel i 2008.

19-årige Eline Hyrup fra Odense var taknemlig for at være på stævne.
Aktiviteter for alle aldre

En af stævnets yngste deltagere ønskede et impulsivt tæt bekendtskab med Roskilde Fjord, men blev af andre velmenende forældre sendt hjem til mor. Barnet holdt på trods af modstanden humøret højt, men der var også mange gode aktivitetsmuligheder og lækkerier for børn.
Der blev bl.a. spillet fodbold, hoppet på hoppeborg, danset, grillet, spist is og pandekager – eller god mad i det store spisetelt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Piloten Kenneth V. Pedersen fra Missionsforbundet tilbød en tur i flysimulator. Han og familien tager til februar til Madagascar for at flyve for MAF, der med 135 små fly bringer bl.a. medicin, nødhjælp, læger og kirkelige organisationer til steder, hvor landtransport er umulig eller meget besværlig.
– For mig handler stævnet også om at være sammen med de mennesker, jeg er i kirke med. Fællesskabet er det bedste ved stævnet, sagde piloten.
Mission Aviation Fellowship er en international fælleskirkelig missionsorganisation, som yder flytransport i mere end 30 u-lande. Den danske pilot har brug for støtte til missionsarbejdet, han brænder for.

Harpe og healingrooms

Healing Rooms inviterede til forbøn. De fremmødte blev flere gange budt velkommen med harpemusik – af Lise Jørgensen, der har været i harpeskole på Oliebjerget i Israel, og nu leder bøn og faste i Pottemagerens Hus i Holsted.
Og der var mange smukke deltagere i alle aldre på stævnet. Glæde og fred skaber skønhed.