’Ved dette skal du sejre’

Af Henri Nissen
Ansvarshavende redaktør

Fornylig forærede vi min kone en såkaldt UE-Boom højttaler, så hun højt kunne høre musik fra sin iPhone. Da vi pakkede højttaleren ud, viste det sig – til min store overraskelse, – at den havde et kors på…!

Nu er vi jo ikke forvænt med, at der er kristne symboler i musikbranchen – snarere tværtimod. Alle slags okkulte symboler dukker ofte op i musikvideoer.
Men i sidste uge så jeg en anden bluetooth-højttaler fra UE Boom i Apples reklamer – også med det korslignende symbol. Herligt!

Faktisk har UE (Ultimate Ears) fået en iF-designpris for korset i 2014. Jeg ved godt, at det måske bare er et plus og et minus, men det er nu næppe helt tilfældigt, at de er opstillet på en måde, så de tager sig ud som et kristent kors.

I hvert fald er det blevet en opmuntring for mig at se korset. Det minder mig om sætningen: ”Ved dette skal du sejre”.

Sætningen stammer fra dengang, hvor Romerriget forfulgte og dræbte 8 millioner kristne. Den romerske hærfører Konstantin kæmpede i 312 mod en anden hærfører, Maxentius, om magten. Men Konstantins mor, Helena, var blevet kristen. Og forud for det store slag havde Konstantin en åbenbaring, hvor han så korset på himlen, og hørte ordene: In hoc signo vinces. (Ved dette tegn skal du sejre.)

Konstantin forsynede derfor sine soldaters skjolde med et kors eller de græske forbogstaver for Kristus. Og selv om hans hær var underlegen, sejrede han ved den milviske bro og fik kontrol over Rom og kejserriget. De kristne blev ikke mere forfulgt, tværtimod blev kristendommen begunstiget.
Et vidunderligt skift for de kristne i en ellers forfærdelig grusom tid.

Vi har også i vores tid brug for at vise korset. At bekende, at vi ER kristne, og vi ærer Ham, der hang på korset – for os. Ham der er kilden til al godhed og visdom og civilisation.

De politisk-korrekte vil fjerne korset fra det offentlige rum. Ofte med forblommede begrundelser om ikke at genere muslimer, selv om muslimerne ikke har bedt om det. Korsets modstandere findes endog indenfor kirkerne, hvor nogle i misforstået tolerance og menneskefrygt vil fjerne korsets forargelse. Både fysisk og i overført betydning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men vi sejrer ikke ved at stikke halen mellem benene.

Vejen frem er ikke at udviske vores kristne identitet eller efterligne verden. Jesus sagde ikke: Forsøg at ligne verden og bringe den ind i kirken!
Nej, Han sagde det modsatte: Gå ud i verden og lær dem alt det, jeg har fortalt jer.

Lad os gøre det – hver på vores måde.


Artiklen fortsætter efter annoncen: