Bulgariens kirker kæmper for trosfrihed

De kristne står sammen i bøn og protester mod et nyt lovforslag. Det bliver nu revideret.

Iva Tsetkova fra ’Mission Possible’ fortalte på CBN.News om situationen i Bulgarien.

Kristne i Bulgarien frygter et nyt lovforslag, som kan betyde lukning eller overvågning af evangeliske kirker i landet.

Det fortalte CBN News i en udsendelse den 16. november.

Efter protester fra tusinder af kristne og andre religiøse minoriteter har parterne valgt at revidere lovforslaget, før det kommer til andenbehandling i parlamentet.

De forskellige trossamfund siger, at det omstridte lovforslag vil reducere trosfriheden markant i det tidligere kommunistiske land. Til gengæld vil forslaget favorisere flertallet, som hører til enten den ortodokse kirke eller islam.

De kristne står sammen

En talskvinde for de evangeliske kirker forklarer i CBN News, at truslen har fået alle de kristne til at stå sammen. Fra hovedstaden Sofia fortæller Iva Tsvetkova, som er medlem af missionsorganisationen Mission Possible:

”Vi, som er med i det kristne fællesskab i hele landet, har holdt bedemøder og fredelige demonstrationer …Jeg mener, at kirken i Bulgarien nu står mere forenet end nogensinde før.”

De evangeliske kirker udgør mindre end 1 % af befolkningen.

Det oprindelige lovforslag gav de ortodokse kristne og muslimerne særstatus, mens de øvrige trossamfund blev pålagt tunge byrder og mange restriktioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For eksempel skulle kun de ortodokse kristne og muslimerne have tilladelse til at undervise deres egne præster og drive skoler. Præsterne fra alle andre trossamfund ville miste deres lovlige registrering.

Der skulle også indføres statskontrol med minoritets-samfundenes prædikener og undervisning. Også udenlandske prædikanter og donationer skulle kontrolleres.

Ifølge flere pressemeddelser blev det reviderede forslag fremlagt forrige fredag. Men der er endnu ikke fastsat nogen dato for debat og afstemning om dette forslag. De kristne beder til, at lovforslaget bliver helt opgivet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frygt for islamisme

Formålet med den nye lovgivning er at begrænse spredningen af radikal islam i Bulgarien. For at undgå beskyldninger om diskrimination af en bestemt religiøs gruppe, er formuleringerne udført, så de kommer til at ramme flere.

Men hvorfor skal nationale sikkerhedsforhold tilgodeses ved, at man lovgiver om religiøse forhold? spørger både muslimske og kristne topledere.