For Søren Gade er tro mere end valgflæsk

”Han fægter med åben pande”, siger Per Møller Henriksen fra KFUMs Soldatermission om politikeren Søren Gade.

– Jeg er ikke i tvivl om, at troen er en personlig ting for ham. Han lægger ikke skjul på, at han er kristen – det sagde han også som forsvarsminister, hvor han altid besøgte vores soldaterhjem, fortæller generalsekretær Per Møller Henriksen.

Han har oplevet Søren Gade i sin bestyrelse i to år. Her blev venstre-politikeren valgt af soldatervennerne.

– Gennem mit virke som minister har jeg besøgt soldaterhjemmene i Irak, Kosovo og Afghanistan. Om nogen véd jeg, hvad disse hjem betyder for vore soldater, fortalte Søren Gade om begrundelsen for at gå ind i arbejdet. Han kender også soldaterhjemmene fra sin egen soldatertid.

Den tidligere forsvarsminister har været meget engageret i arbejdet for et midlertidigt botilbud i Holstebro for tidligere udsendte soldater. Han sad med i en lokal støttekomité, der rejste penge til det såkaldte SoldaterRekreation under KFUM.

Grundtvigsk valgmenighed

Søren Gade hører kirkeligt til Holstebro Valgmenighed, som er en af de gamle grundtvigske valgmenigheder, der opstod i 1800-tallet, da den grundtvigske bevægelse var en vækkelsesbevægelse.

I dag dækker udtrykket ”grundtvigsk” over en meget bred gruppe mennesker – fra tidehverv (fx Søren Krarup) til meget liberale teologer og filosoffer (som fx Ebbe Kløvedal Reich). For mange markerer det grundtvigske blot, at de ikke er indremissionske.

Men for Gade er troen noget positivt, som også hører til i det offentlige rum. Han går således direkte imod den tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh, der ville have al religion ”ud af det offentlige rum”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tal mere om troen

I sommers blev Gade sammen med socialdemokraternes kirkeordfører Karen Klint inviteret til at medvirke på Pinzsevækkelsens store sommercamp i Mariager.

Efter dette sagde Gade i et video-interview til FrikirkeNet:

– Kristendommen fylder rigtig meget i mit liv. Kristendommen er jo den danske kulturarv. Og det tror jeg, vi allesammen vedstår. Men en af de ting, jeg godt kunne tænke mig en lille smule, det var at man måske også talte mere om kristendommen i det åbne rum.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mennesker kan fortælle alle mulige andre historier fra deres privatliv, som jeg ikke vil gengive her, men bliver de spurgt, om de beder Fadervor, så slår de blikket ned og stiger, at det er privat.

Religion er personlig, men den behøver ikke være så privat, at man ikke vil snakke om det.

Jeg er jo en af de mennesker, som ikke mener, at religion fylder for meget i det offentlige rum.

Jeg synes faktisk, at det kan fylde for lidt, fordi jeg tror, at noget af det, som er sammenhængskraften i det danske samfund, det er netop den kristne kulturarv. Og hvis vi skal vedblive at anerkende det, så skal vi også turde tale om kristendommen og det at tro på noget, der er større end os selv, siger Gade i interviewet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lær af Israel

Som forsvarsminister (2004-2010) besøgte Søren Gade i 2009 Israel. På det tidspunkt havde Danmark henved 1.000 soldater i krigszoner som Afghanistan, Irak og Libanon, og der var store tabstal og mange sårede. 30 danske soldater var blevet dræbt ud af en styrke på 750 mand i Afghanistan.

– Vi vil gerne lære af det israelske militær at mindske sådanne tab, sagde Gade bagefter til Udfordringens korrespondent i Jerusalem. Han besøgte bl.a. en israelsk militærfabrik, der fremstillede elektronisk udstyr til at forpurre vejsidebomber, desuden besøgte han et revalideringscenter for krigsskadede soldater, havde samtaler med israelske ledere om Irans atomprojekt og besøgte en militærfabrik, der fremstiller ubemandede overvågningsfly – helt nede fra rygsækstørrelse.

Mindes Holocaust

Gade nedlagde også en krans på Holocaust-museet for de 6 mio. jøder, som blev udryddet under nazismen.

– Et hjertegribende besøg, lød beskrivelsen fra Gade, der også besøgte FN’s fredsobservatørkorps for Mellemøsten, hvor han selv som dansk officer havde gjort tjeneste i 1991.

Kort inden hjemrejsen nåede han at tage på en sightseeing i Jerusalems Gamle By.

I interviewet taler Gade for sanktioner imod Iran for at forhindre Irans atomprogram

– Det er jo en uhyggelig tanke, at Iran skulle få atomvåben. Alt skal gøres for at standse dette, sagde Gade, der dog ligesom Vestens øvrige politikere ventede på, at USAs daværende præsident skulle gå foran. Men det skete ikke. Tværtimod indgik Obama en handel med Iran. Først da Trump kom til, blev der sat trumf på med sanktioner overfor Iran.

Tog ansvaret og gik af

Gade gik i øvrigt selv af som forsvarsminister i 2010 på grund af en sag, hvor medarbejdere i forsvaret havde lækket fortroligt materiale. Personligt var han uden skyld, men han tog ansvaret som minister og gik straks af.

Måske hang hans afgang også sammen med, at hans hustru var død i 2008 efter syv års kræftsygdom. Søren er stadig enkemand.

På tale som formand

Under statsminister Løkkes store krise i 2014, hvor alle havde ventet, at Løkke måtte gå af som Venstres formand, var Søren Gade ifølge Berlingske på tale som ny formand.

Det blev dog ikke til noget, for det lykkedes endnu engang Løkke at overleve krisen.

Gade besluttede i stedet for at stille op til det kommende EU-valg. Han går derfor ud af folketinget efter næste valg, hvis han bliver valgt. Dermed mister Venstre en stemmesluger i Nordjylland, hvor Gade fik 28.916 personlige stemmer. Det var 5. flest i hele landet.

På onsdag skal han tale om sit liv og de politiske udfordringer på Bedehus Danmarks årlige samling i Kolding. Og søndag den 3. februar er han inviteret til café-gudstjeneste i Karlslunde Strandkirke, så den grundtvigske politiker har fået venner i nye kirkelige kredse.