Nødhjælp til ebola-ofre i DRC

Medarbejdere fra Samaritan’s Purse gør klar til åbning af et nyt behandlingscenter for ebola-patienter i det nordøstlige DRC.
Foto: Samaritan’s Purse

Den kristne organisation Samaritan’s Purse har arbejdet i Den Demokratiske Republik Congo gennem otte år. Nu har organisationen sendt ekstra sundhedspersonale, efter at landet er blevet ramt af et større udbrud af den dødelige ebola-virus.

Udbruddet, som startede den 1. august 2018, havde ved årsskiftet kostet 368 livet, mens 609 patienter var under observation. Symptomerne er svær hovedpine og blødninger, og sygdommen er fatal for 60% af de smittede, oplyser CNN.

Omsorg kan give livsmod

”På nuværende tidspunkt er folk meget nedtrykte og meget bange. De ved ikke, om de vil klare det eller ej,” fortæller Adele Bong fra Samaritan’s Purse ifølge The Christian Post. ”Det gør en forskel, om nogen viser dem kærlighed og omsorg og bare viser Kristi kærlighed. Det kan betyde forskellen mellem liv og død.”

Samaritan’s Purse, som ledes af evangelisten Franklin Graham, har oplyst, at man nu har åbnet et behandlingscenter med 20 senge i det nordøstlige DRC. Centret er bemandet med specialuddannet sundhedspersonale. De 21 medarbejdere er fra et særligt nødhjælpsteam, som rykker ud i forbindelse med katastrofer rundt om i verden.

Megan Vitek fra det internationale team oplyser, at medarbejderne også holder kampagner for at lære DRCs befolkning om symptomerne på ebola.

– Der er en grund til, at Herren har sat os der flere måneder i forvejen – vi skal vise kærlighed og omsorg for dette samfund midt i en dødelig epidemi, siger hun og tilføjer: ”Bed for vores team, mens de sætter behandlingscentret op og bekæmper denne sygdom hos hver eneste patient, de kommer i nærheden af.”

Ekspertise fra Liberia

Samaritan’s Purse har lært fra ebola-udbruddet, som i 2014-2016 ramte Liberia, Guinea og Sierra Leone. Under dette udbrud, som var det værste nogensinde, døde over 11.300 mennesker.

Medlemmer fra 2014-nødhjælpsteamet har været med til at træne de nye medarbejdere.
Desværre kompliceres forholdene i DRC af den langvarige konflikt i landet, som hærges af 50 bevæbnede grupper. Over en million mennesker er fordrevet, oplyser CNN.


Artiklen fortsætter efter annoncen:WHO og Samaritan’s Purse advarer om, at konflikten forværrer sundhedssituationen og øger risikoen for spredning af både ebola, malaria og andre sygdomme.

Ifølge UNICEF lider også børnene meget. Tusinder er fanget som børnesoldater eller oplever seksuel vold.

“Krisen bliver mere og mere desperat, og ressourcerne er ved at slippe op,” siger UNICEFs Emergencies Director Manuel Fontaine ifølge Reuters.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jan Egeland fra Norwegian Refugee Council hævder, at den voksende krise i DRC er blandt de mest oversete i 2018.

“Konfliktens brutalitet er chokerende, og den nationale og internationale ligegyldighed er oprørende. Jeg har sjældent set en sådan kløft mellem nød og assistance,” udtalte Egeland efter et besøg i DRC i 2018.