Vil du være rask?

Af Jens Henrik Kristiansen, Sognepræst, Vamdrup og Hjarup Kirker

Sådan indleder Jesus samtalen med manden, der havde været lam i 38 år. Umiddelbart er det et mærkeligt spørgsmål, for selvfølgelig vil han gerne være rask. Hvad havde Jesus forestillet sig?

Jeg kender i hvert fald ikke nogen, der ønsker at leve med smerterne fra gigt og migræne eller en lammelse i kroppen efter en hjerneblødning. Hvis det på nogen måde er muligt at blive rask, vil alle uden at tøve sig ja tak.

Når Jesus spørger, om han vil være rask, hænger det måske sammen med, at manden har været syg i 38 år. Det er virkelig lang tid. Vi ved ikke, hvorfor der er gået så mange år, og hvorfor der ikke har været nogen, som kunne hjælpe manden ned i dammen, når vandet kom i oprør og en engel satte vandet i bevægelse, så vandet havde en helbredende virkning. Det var aldrig lykkedes manden at komme først ned i dammen, for han havde ingen til at hjælpe sig.

Når der ikke var nogen, der kunne hjælpe ham, tyder det på, at manden har været alene og overladt til sig selv. Han havde hverken familie eller venner til at hjælpe sig. Det var altid én af de andre, som kom ned i vandet før ham. Og nu var der gået så mange år, uden at hans situation havde ændret sig.

Ensomheden som følgesvend

Det gør ondt langt ind i kroppen at høre om et menneske, der ingen har til at hjælpe sig. Det må være meget ensomt. Du kender måske selv til at være ensom, at der ikke er nogen, der kan hjælpe, og at der er meget langt imellem, at du får et besøg.

Ventetiden kan føles som en evighed. I en tid med corona har du måske følt dig endnu mere ensom, fordi isolationen har gjort det vanskeligere at være sammen og besøge hinanden. Måske er ensomheden blevet en fast og trist følgesvend, som du selv har svært ved at ændre på.

Vil du være rask? Havde manden mon affundet sig med sin situation, at han aldrig nogen sinde ville blive rask og komme til at leve et normalt liv? Der er egentlig ikke noget at sige til, at han efter så mange år havde opgivet og ikke forventede, at nogen kunne eller ville hjælpe ham.

Også i dag kan Jesus gribe ind i fastlåste situationer. Det gælder sygdom, ensomhed, livs-, arbejds- og familiesituation mm.

Synligt billede på noget nyt

Jesus kom forbi og fik øje på den lamme mand. Jesus så hans ensomhed, helbredte ham og bad ham tage sin båre og gå derfra. Det var et meget konkret og synligt billede på, at der var sket noget nyt og afgørende i hans liv. Sygdommen og ensomheden var brudt, han kunne selv gå derfra og leve livet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det var et afgørende og livsforvandlende møde, manden havde med Jesus. Han blev meget overrasket, fordi han hele sit liv havde ventet på, at nogen skulle hjælpe ham ned i dammen, når vandet kom i oprør.

Det var den eneste måde, han troede, han kunne blive rask på. Når Jesus kom forbi og blot sagde ”Rejs dig, tag din båre og gå!” overraskede det ham, for det var slet ikke det, han forventede. Jesus helbredte ham, uden at han behøvede hjælp til at komme ned i vandet. Det havde han aldrig forestillet sig.

Jesus kan skabe den afgørende forandring

Spørgsmålet ”Vil du være rask” åbner op for de muligheder, Jesus har for at skabe en afgørende forandring i vores liv – også når vi selv ikke kan se nogen vej ud, og det hele virker håbløst. Vi er ofte tilbøjelige til at hænge fast i vanskelige situationer og kæmpe vores egne ensomme kampe, og efter en tid glemmer vi at være åbne for, at Gud stadig kan gribe ind og ændre situationen. Det gælder sygdom, ensomhed, livs-, arbejds- og familiesituation mm.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Lad os derfor være åbne over for, at Gud kan ændre vores til tider fastlåste livssituationer, og at han kan gøre det på uforudsigelige og overraskende måder, som vi aldrig havde forstillet os.

Søndagens tekst: Joh. 5,1-15

Helbredelse af den syge ved Betesda Dam

1 Senere tog Jesus igen til Jerusalem for at deltage i en af jødernes højtider.

2 Inde i byen, i nærheden af Fåreporten, var der en dam, som var omgivet af fem søjlegange. Den hed Betesda på hebraisk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:3 Dér lå der en mængde syge, blinde, lamme og forkrøblede mennesker. De lå og ventede på, at vandet skulle komme i bevægelse.

4 En Herrens engel kom nemlig nu og da ned og satte vandet i bevægelse, og den, som derefter først steg ned i det, blev helbredt, lige meget hvad han fejlede.

5 En af dem, der lå ved dammen, havde været lam i 38 år.

6 Da Jesus så ham og var klar over, at han havde været syg længe, spurgte han: »Vil du være rask?«

7 Den syge mand svarede: »Mester, jeg har ingen til at hjælpe mig ned i dammen, når vandet kommer i bevægelse. Når jeg prøver at slæbe mig derhen, er der altid en anden, der kommer først.«

8 Jesus sagde til ham: »Rejs dig op, rul din sovemåtte sammen og gå på dine ben!«

9 Straks blev manden helbredt. Han rullede måtten sammen og begyndte at gå omkring.

Den første konfrontation med de jødiske ledere

Men da det var sabbat den dag, 10 irettesatte de jødiske ledere manden, der var blevet rask. »Du må ikke bære din sovemåtte! Det er jo sabbat.«

11»Jamen, den mand, der helbredte mig, sagde, at jeg skulle tage min måtte og gå!«

12»Hvem var det, der sagde det?« spurgte de.

13 Det vidste manden ikke, og Jesus var forsvundet i folkemængden.

14 Senere fandt Jesus ham på tempelpladsen. »Nu er du rask,« sagde han, »lev ikke mere i synd, så du ikke bliver ramt af noget endnu værre.«

15 Så gik manden hen til de jødiske ledere og fortalte dem, at det var Jesus, der havde helbredt ham.

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk