Fake News eller…?

Af Henri Nissen, Ansvarshavende redaktør

I vores tid tales der meget om ”fake news” og konspirations-teorier. Det påstås fx, at russerne spreder falske nyheder for at undergrave Vesten.

Men det er der ikke noget nyt i. Under den kommunistiske periode spredte Sovjetunionen helt bevidst misinformation for at undergrave de vestlige demokratier.

Om russerne så kan udrette så meget, som nogle frygter, med misinformation, kan man nok tvivle på. Og de er heller ikke alene om at sprede misinformation…

Allerede da Trump overraskende blev valgt til præsident i USA, påstod Demokraterne, godt hjulpet af de Trump-kritiske medier, at han havde samarbejdet med russerne. Efter at de havde kørt på den sag i to år, afviste en dommerundersøgelse påstanden.

Men når man kaster skidt efter en person, er der altid noget, der bliver hængende. Så når man her – kort før valget – kan fortælle, at russerne igen er på spil, så er det nemt at skabe en kobling hos seerne mellem Trump og russerne.

I virkeligheden er det også en form for konspirationsteori. Den bruges af Trumps modstandere, som ellers påstår, at det er Trump, der er ”King of Conspiracy”.

Så det er ikke så enkelt at gennemskue, hvem der i virkeligheden bringer ”fake news” – falske nyheder. Eller hvem, der manipulerer med nyheder.

Medierne er ikke objektive mere

Medierne i den vestlige verden har gennem de sidste fem år valgt side på en måde, som de aldrig har gjort før. Tidligere forsøgte den vestlige presse at være ”tilstræbt objektiv”. Man forsøgte altså med faglig dygtighed og ansvarlighed at holde sig neutrale og fair, uanset om man var enige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den objektivitet er gået fløjten. Mindst 90 pct. af medierne har valgt side og er blevet part i kampen imod Trump.

Det er der flere forståelige grunde til. Fx Trumps baggrund, hans provokerende stil, hans holdninger, osv.

Men ikke desto mindre kan vi ikke længere stole på, at vi får et sandt billede gennem medierne. Og det er måske også derfor, at medierne spår om borgerkrigslignende tilstande, hvis Trump genvælges på tirsdag – for medierne har fremstillet ham som en gal og farlig mand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når autoriteterne bruges imod kristne

Påstanden om Fake News kan også bruges til at lukke munden på kristne. Da vores klummeskribent Iben Thranholm for nogle år siden skrev en artikel om Vestens åndelige forfald i et russisk medie, blev det af et EU-kontor stemplet som ”Fake News”. Vel at mærke ikke på grund af falske nyheder, men bare fordi hun skrev sin holdning.

På samme måde kan man bruge autoritetstro overfor videnskab og myndigheder til at lukke munden på os.

For eksempel fastslår ”videnskaben” jo, at evolutionsteorien er sand og forklarer virkeligheden ud fra den. Så må de kristne, der mener, at Gud har skabt verden, jo være helt galt på den. Men man glemmer lige at fortælle, at teorien jo ikke er bevist videnskab, men blot en arbejdsteori, som desværre fremstilles som den eneste sandhed.

Hold hovedet koldt! Vent på Gud.

Samtidig skal vi kristne dog passe på ikke at falde for de skøre konspirationsteorier, som spredes på facebook m.m. Hvis du ikke er sikker på, at noget er sandt, så lad være med at sprede det. Der er forvirring nok.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En sen aften var jeg selv rystet over al den løgn, der spredes. Jeg vidste, at det ville være svært at falde i søvn.

”Gud, nu må du give mig et ord, som jeg kan sove på,” bad jeg, mens jeg tog et tilfældigt bibelvers fra min æske med manna-ord. Jeg tvivlede dog på, at noget ord kunne give mig fred i sjælen.

Men det ord jeg fik, slog alligevel koldt vand i blodet, så jeg forstod, at vi ikke skal lade os skræmme eller rive med af alt det, der sker. For der er noget vigtigere forude. Måske kan du også få glæde af dette ord, som var fra 1.Peter 1,13:

”Altså skal I tænke jer godt om og holde hovedet koldt. Hold fast i forventningen om den herlighed, I vil få del i, når Jesus Kristus kommer igen.”