Fragmenter af 2000 år gamle bibelske tekster

Hulerne i Qumran gemmer stadig på velbevarede skatte fra oldtiden.

Fundet af to dusin fragmenter af skriftruller med tekster fra profeterne Zakarias og Nahum i en hule ved Det Døde Hav er det vigtigste siden Dødehavsrullerne, fastslår arkæologer.

På et af fragmenterne kan man læse teksten fra Zak. 8,16-18: ”I skal tale sandhed og lade retfærdigheden råde i jeres retssager, så der bliver fred.

Læg ikke ondskabsfulde planer mod hinanden og sværg ikke falsk, for den slags hader jeg, siger Herren”. Det er bemærkelsesværdigt, at teksterne er skrevet på græsk med undtagelse af Guds navn, Jahve, der er skrevet med hebraiske tegn af en type, der ikke længere blev brugt på Det Andet Tempels tid (515 f.Kr-70 e.Kr).

Arkæologerne oplyser til online-avisen The Times of Israel, at områderne ved Det Døde Hav er plaget af tyverier. Avisen Jerusalem Post skriver om tyverierne, at arkæologer fra Israels antikmyndigheder har haft travlt med at indsamle artefakterne selv fra huler, hvor man enten skal klatre eller fires ned til fra en helikopter – før de nåede at blive fjernet og solgt på det sorte marked.

”Nu har vi endelig valgt at komme tyvene i forkøbet og prøve at nå frem til genstandene, før de bliver fjernet fra jorden og hulen,” sagde arkæologerne, som understregede, at der er tale om ”uvurderlige ting”.

Foruden fragmenterne af de gamle skriftruller fandt arkæologerne også en velbevaret kurv, som dateres til at være omkring 10.500 år gammel, og skelettet af et barn, som blev begravet i et tæppe for 6.000 år siden.