Harry og Meghan: Krænkelseskultur versus kristen kultur

Af Iben Thranholm. Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

51 procent af briterne mener, at prins Harry og hertuginde Meghan skal fratages deres kongelige titler. Det viser en meningsmåling foretaget i Storbritannien efter Oprah Winfreys interview med det tidligere royale par, som forleden blev vist på den amerikanske tv-kanal CBS.

Her står Harry og Meghan frem og fortæller, hvor dårlig en behandling, de mener, de fik af det britiske kongehus, mens de endnu var en del af det.

Meghan beskylder det britiske kongehus for at være racistisk, da hun under sin graviditet med sønnen Archie blev mødt med spørgsmålet om, hvilken hudfarve barnet mon ville få.

Da hertuginden fik en hårdhændet behandling af tabloidpressen, bad hun om hjælp i Buckingham Palace, men fik ingen. Det medførte, at hertuginden følte sig selvmordstruet. Prins Harry fortæller, han følte sig fanget i sin kongelige familie og beklager sig over, at hans far, Prins Charles, lukkede i for pengekassen, da Harry og Meghan begyndte at lægge afstand til kongehuset.

Selvom over halvdelen af briterne altså mener, at parret bør fratages deres royale titler som en straf for deres beskyldninger, så har dronning Elizabeth valgt at være imødekommende.

Dronning Elizabeth udtaler, at Harry og Meghan, og sønnen Archie, altid vil være elskede medlemmer af den kongelige familie. Det betyder med andre ord, at dronningen foretrækker, at opgøret bliver inden for familiens rækker og ikke bør foregå i offentligheden.

Interviewet har også delt verdensopinionen. Nogle mener, at Harry og Meghan er forkælede, privilegerede og ikke har noget at føle sig krænket over. Livet ved hoffet handler mere om pligt end følelser.

Andre mener, at parret netop sætter fingeren på, hvor utidssvarende en institution det britiske kongehus er. Især beskyldningerne om racisme kan på længere sigt blive et problem for kongehuset.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er ingen tvivl om, at Harry og Meghan er “woke”, det vil sige, at de repræsenterer krænkelseskulturen. De føler sig som ofre og er krænkede. De sætter sig selv over traditionen.

Hvis man kritiserer noget, er det et godt princip, at man kommer med noget bedre at sætte i stedet. Men Harry og Meghan og mange andre, der føler sig krænkede, har ikke noget væsentligt at stille i stedet. Det handler mere om at nedbryde og at have fokus på sig selv. Man får opmærksomhed og magt ved at stå frem som offer.

Det er en direkte modkultur til den kristne, hvor det handler om at ofre sig selv for andre og at opbygge hinanden og samfundet gennem offervilje og kærlighed.


Artiklen fortsætter efter annoncen: