Giv slip!

Af Dorthe Sandvad autoriseret coach

”Så snart du slipper, svømmer du”, sagde min svømmetræner, da jeg desperat holdt fast i kanten til træningen.

En enkel instruks, men dog alligevel svært at gennemføre. Mit hjerte galopperede, pulsen steg, det sortnede for øjnene, bassinet var uoverkommeligt, som var det flere kilometer langt. En forhindring, en trussel, og alt i mig kæmpede imod. Rationelt? Overhovedet ikke. Frygt er som oftest irrationelt. Det hindrer den dog ikke i at definere og styre.

To små ord: Giv slip. Hvor ofte holder jeg ikke fast i noget, selvom det, jeg drømmer om, er på den anden side af det, jeg frygter Det er som en rejse hver gang, når jeg bevæger mig derud, hvor der er noget på spil; der, hvor jeg krydser frygtens ocean så at sige. Jeg kan holde fast i penge, prestige, tryghed, kontrol, social status, egen bekvemmelighed og meget andet.

Jeg kan holde fast, som var det det vigtigste i verden. Alt sammen for at bibeholde kontrollen og styringen. Jeg bibeholder en falsk sikkerhed. Hvad ville der ske, hvis jeg i stedet begav mig ud fra kanten, ud på havet? Lyttede til hjertets stemme? Turde overgive mig i stedet for at holde fast? Frygten lammer og gør, at et potentiale ikke frigives og en mulighed ikke bruges. Verden bliver mindre, min verden bliver mindre, mens jeg holder krampagtig fast i kanten.

Alt for ofte lander jeg ved en mur eller ved kanten, hvor frygten siger, at jeg ikke kan gå længere. Ofte lytter jeg til frygten, men når jeg går imod, vokser jeg en lille smule hver gang og strækker mig lidt længere imod det, jeg længes efter. Min verden bliver lidt større.

Sådan er det også i mit trosliv. Jeg længes efter overgivelse, men holder fast i kanten – om ikke andet så med en hånd. Jeg sikrer mig, forsøger at tøjle min frygt, holder lidt tilbage, lever begrænset. Bestemmer, hvad Gud må få, og hvad jeg selv vil kontrollere. På den måde gør jeg Guds muligheder mindre og min verden mindre.

Tænk at give slip, turde give alt tilbage til Ham, som har alt i sine hænder! Hvilken frihed, men jeg holder lidt tilbage og længes efter at give slip. Slippe kanten med begge hænder. Slippe kortvarigt, for jeg ved, at jeg ikke kan svømme, før jeg slipper kanten.