Splinter fra Jesu kors får central placering til Charles III’s kroning

To splinter fra det kors, som Jesus blev korsfæstet på, kommer til at befinde sig lige i centrum af begivenhederne, når Kong Charles III krones til konge af Storbritannien.

Som optakt til kroningen af Kong Charles III har Church of England udgivet en bog med bønner for Kong Charles III til daglig brug fra 9. april og frem til 6. maj.

Når kong Charles III lørdag den 6. maj kl. 12 bliver kronet som konge af Storbritannien i Westminster Abbey, vil der i spidsen af processionen blive båret et ganske særligt kors: Cross of Wales.

Korset er egentlig en gave fra Kong Charles selv til den Walisiske kirke i 2021. Korset er lavet af genbrugssølvbarer, nedfalden walisisk træ og walisisk skifer, og ifølge den ansvarlige sølvsmed er der brugt intet mindre en 267.000 hammerslag til at forme korset.

Gave fra paven

Hvad der er med til at gøre korset særligt interessant, er den ganske usædvanlige gave, som pave Frans har givet som en personlig gave til den nye konge. I midten af korset er der nemlig inkorporeret to træsplinter, der ifølge overleveringen stammer fra selve det kors, som Jesus blev korsfæstet på for snart 2.000 år siden. Det er netop disse to fragmenter fra Jesu kors, som paven personligt har valgt at give den nye konge.

De to små træstykker er selv sat sammen som et lille kors og er placeret i krystallen i midten af korset.

Gør de små ting

På bagsiden af korset er der indgraveret et citat fra en af Davids salmer på walisisk, som oversat til dansk lyder: Vær stærk. Bevar troen. Gør de små ting.
Korset er på den måde en tydelig markering af det britiske kongehus’ stærke tilknytning til den kristne kirke. Det walisiske kors er kendetegnet ved at have en cirkel omkring korset, som skal symbolisere evigheden, og således naturligvis også på dette kors.

”Korsets design taler til vores kristne tro, vores arv, vores ressourcer og vores forpligtelse til bæredygtighed,” sagde ærkebiskoppen af Wales i forbindelse med offentliggørelsen af korset fra Kong Charles.

900 år i Westminster

Kroningen af Kong Charles kommer til at foregå i Westminster Abbey i London, som det har været tilfældet de seneste 900 år. Kong Charles III bliver monark nummer 40 i rækken, der bliver kronet i Westminster Abbey.

Skreet af Simon Thidemann


Artiklen fortsætter efter annoncen: