Et ud af 30 dødsfald i 2021 skyldtes lægeassisteret selvmord

Over 10.000 dør årligt i Canada efter et lægeassisteret selvmord.

I 2016 vedtog Canadas regering loven om lægeassisteret selvmord (MAID), som var tiltænkt folk med alvorlig og uhelbredelig sygdom. Men nu er antallet af assisterede selvmord steget til 10.000 årligt, og kun fire procent af ansøgerne fik afslag.

”Dårlige ideer har ofre,” skriver John Stonestreet og Shane Morris i en kommentar til denne udvikling på BreakPoint.org. Stonestreet og Morris henviser til et længere essay af David Brooks i The Atlantic i juni måned, hvor forfatteren beskriver liberalismen i dens yderste konsekvens. Og her er netop udviklingen i Canada et godt eksempel.

Oprindeligt tillod Canada nemlig kun lægehjælp til at dø for patienter med alvorlig sygdom, med uudholdelig fysisk eller psykisk lidelse, eller hvis deres død med rimelig sikkerhed var nært forestående. Kriterierne er dog så vage, at antallet af MAID-selvmord i Canada er steget fra 1.000 til over 10.000 siden 2016.

”Regeringssponsoreret masseselvmord”

På nettet kan man finde den 3. årsrapport om lægeassisteret selvmord i Canada i 2021.

Med henvisning til David Brooks essay skriver BreakPoint-forfatterne:

”Var alle disse mennesker uhelbredeligt syge eller led de af alvorlige og uoprettelige tilstande? Næppe. Faktisk fortæller Brooks om en mand, hvis eneste fysiske problem var høretab, men som blev “slået ihjel” på grund af familiens klager”.” En anden patient med fibromyalgi og leukæmi beskrev sin lidelse som noget primært mentalt: ”Jeg tror, ​​at hvis flere bekymrede sig om mig, ville jeg måske være i stand til selv at håndtere den lidelse, som mine fysiske sygdomme forårsager.”

David Brooks essay i The Atlantic med titlen The Outer Limits of Liberalism har illustrationer af Vartika Sharma.

Brooks skrev også (i maj 2023) om en fysisk rask 37-årig, der led af skizoaffektiv lidelse og var arbejdsløs, som stod på ventelisten for at få godkendt ønsket om assisteret selvmord. Der er altså canadiere, der har brug for hjælp, fordi de er deprimerede, ensomme eller psykisk syge, som i stedet bliver tilbudt – eller bliver ofre for – lægeassisteret selvmord.

Nogle er blevet presset af læger og hospitalspersonale til at begå selvmord for at undgå lægeregninger. Tidligere i år anbefalede det canadiske parlaments særlige komité oven i købet, at MAID- programmet kunne udvides til at gælde børn helt ned til tolvårsalderen. Men det vigtigste argument mod læseassisteret selvmord er, at mennesker er skabt i Guds billede. Vi tilhører ham, ikke os selv, fastslår John Stonestreet og Shane Morris på breakpoint.org.