”Gud er kilden til min musik”

Mads har en solistuddannelse i kontrabas og orkesterledelse fra musikkonservatoriet. Fire ud af fem dage underviser han på tre musikskoler, og den resterende tid bruger han på forskellige musikalske projekter.

Mads Houe Sørensen er musiker, komponist og underviser, og så har han netop vundet prisen som Årets Nordjyske Jazznavn 2023.

Denne introduktion indikerer hurtigt, at der her er tale om en ung mand, som har mange jern i ilden – og oveni dette er han blevet gift i 2016 og blev den 11. november 2023 far for anden gang. Alligevel lykkedes det mig at fange ham en formiddag for at få en snak om hans kærlighed til musikken, titlen som ”Årets Nordjyske Jazznavn 2023” og det nye projekt ”Forny din undren”, som netop er aktuelt.

Årets jazznavn

Mads Houe er involveret i mange genrer indenfor musik. Han kan opleves både som komponist, musiker, bandleder, korleder og solist.
I oktober blev Mads kåret som årets nordjyske jazznavn 2023 i Nordjylland af Tversted Jazz Days, Dansk Musiker forbund Nord og Jakob Mygind. Noget, som har betydet utrolig meget for ham.

”Jeg blev anerkendt på baggrund af mit musikalske virke og min evne til at holde mig musikalsk aktiv, selv om jeg har familie,” fortæller han. ”Det gør mig så glad at få den her pris, for det viser, at jeg har fundet en balance mellem familie og mit musikalske virke. Det betyder meget, at mine evner bliver værdsat.”

Udover æren fik Mads et honorar på 5.000 kr. samt en koncert på Tversted Jazzy Days i forbindelse med overrækkelsen og en fremtidig koncert på Center For Dansk Jazzhistorie.

Mads får overrakt prisen som ”Årets Nordjyske Jazznavn 2023”.

Alsidig musiker

Med titlen som årets jazznavn i det nordjyske er det nærliggende at spørge, om han brænder mest for jazz. ”Min prioritet er muligheden for at lege med musik,” svarer Mads.

”Det er der, hvor man spiller det, som ikke er skrevet ned, dvs. improvisation. For lige der sker der noget, som kun sker lige nu – og det er det fedeste ved musik, og derfor kalder jeg det for jazz – fordi, det synes jeg, man kan med jazz. For mig har det ikke nogen bestemt lyd. Med jazz har man en melodi og nogle akkorder, og så spiller man bare og aftaler ikke mere. Det er tilgangen, der er vigtig, og som gør det levende. Samtidig elsker jeg at arbejde med orkester og bands med mange musikere, hvor man kan skabe mange ”farver” rent lydmæssigt. Det er bl.a. derfor, jeg har lavet ”Moderne messe” (et album, som indeholder fem nyfortolkninger af originale højmessetekster, red.). Samtidig vil jeg gerne udfordre kirkemusik i dagens Danmark, og derfor laver jeg alle de her forskellige projekter, som man kan finde mig i.”

Opvokset med musik

Mads er opvokset med musik. Hans far var involveret i musik, både som musiker og producer. Det prægede også Mads. Allerede fra femte klasse og frem var han fast musikalsk underholder til folkeskolens jule- og sommerafslutninger. Som 12-årig begyndte han at spille trommer i den lokale kirkes band. Gennem årene er han gået fra at spille guitar, klaver og trommer til el- og kontrabas – hvor sidstnævnte nu er hans hovedinstrument.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud er fundamentet

For Mads handler det dog ikke bare om at være musiker og kunstner. Der ligger mere bag. ”Personligt handler det for mig om at være meget åben overfor Guds mangfoldige væsen,” siger Mads.

”For Gud arbejder også, når vi ikke ser det. Al min musik er jo ikke direkte evangelisk, men der er alligevel en grad af det. Jeg føler mig kaldet til at præsentere musik af høj kvalitet med et twist af kristendom.”

Sammen med sine musikere holder Mads Houe Sørensen koncerten ’Forny din undren’. Mads håber, at denne koncert vil hjælpe flere kirkefremmede til at finde vej ind i kirken.

Forny din undren

Med den viden er det ikke så underligt, at han netop nu er aktuel i koncert-projektet ”Forny din undren”. Det er en koncert, som kredser om industrisamfundets moderne menneske og dets eksistentielle søgen. Der tages afsæt i digtere som Benny Andersen, Johs.V. Jensen og musikere som Leonard Cohen og Kim Larsen.
Mads har arrangeret musikken til orgel, bas, guitar og to sangerinder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Med ’Forny din undren’ ønsker vi at skabe en lav dørtærskel til kirken,” fortæller Mads. ”Det har vi valgt at gøre med sange og musik, som også er lidt kendte af skeptikere.”

”Ved at bruge kendte digtere og musikere har vi forsøgt at lave et projekt, som kombinerer kendt og mindre kendt for at invitere både kirkefolk og kirkefremmede til, at vi sammen kan dykke ned og se, hvordan man kan belyse livet i al sin mangfoldighed. Det kan være svært at tro, man tvivler og oplever både sorg og glæde, som de nævnte digtere gør. Det fede ved deres digte er, at de rører lige ved noget, hvor man tænker, at der måske alligevel er lidt tro i deres ”gudsforladte” poesi. Derfor er det fedt at have det med.”

Hvordan kom du ind i det projekt?

”Jeg tror på, at Gud leder mig og åbner nogle døre. Derfor bevæger jeg mig nogle gange ud i nogle skæve projekter. Her var det en organist, Tine Fenger, som bad mig komme ud og spille noget fra ’Moderne messe’. Bagefter spurgte hun mig, om vi ikke skulle prøve at samarbejde om et nyt projekt, og derfor er ’Forny din undren’ blevet en realitet. Vi ønsker, at koncerten skal ud i forskellige kirker, og det håber vi, at folk vil tage godt imod.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud i centrum

At troen er en central ting, skinner tydeligt igennem samtalen med Mads.

”Jeg er vokset op i en familie, hvor troen altid har været meget central. Min bedstefar, Gustav, var meget aktiv i at udbrede pinsebevægelsen. Som barn tog min far mig med ud at spille med i lovsangen mv., og det at komme i kirke var helt naturligt. Som 19-20-årig fik jeg behov for at løbe hornene af mig. Jeg kom lidt ud på et sidespor og kom ind i drukkulturen, samtidig med at jeg spillede i kirken. Så jeg var lunken – og det er ikke noget, jeg er særlig stolt af, vil jeg sige. Men jeg manglede nogen at snakke med. Da jeg mødte min nuværende kone, Helene, skete der noget. Jeg fandt ud af, at her er noget, jeg skal passe på, og at jeg måtte ændre kurs. Jeg oplevede, at Gud mere eller mindre sagde til mig, at det var hende, jeg skulle giftes med. På en sommercamp året efter oplevede jeg en helbredelse og genoprettelse, som gjorde, at jeg valgte at leve med Gud – og i dag er jeg bare virkelig glad for Jesus. Jeg spurgte mig selv, hvad jeg skulle gøre ved det ”hul”, jeg havde indeni og fandt ud af, at det kun var Gud, der kunne fylde det hul.”

Guds nåde at få lov

At musikken fylder meget i Mads’ liv, er man heller ikke i tvivl om, når man snakker med ham.

”Jeg kan ikke forestille mig at leve uden musik. Da jeg som ung overvejede at søge ind på konservatoriet, spurgte jeg mig selv, om jeg kunne leve uden musik og fandt ud af, at det kunne jeg ikke. Derfor var det helt naturligt, og jeg er bare blevet bekræftet i mit valg så mange gange. Jeg er så taknemmelig for de gaver, jeg har fået der. Jeg investerer dem bare så meget, jeg kan. Det er Guds nåde at få lov til det,” slutter han.

Mads har en solistuddannelse i kontrabas og orkesterledelse fra musikkonservatoriet. Fire ud af fem dage underviser han på tre forskellige musikskoler, og den resterende tid bruger han på forskellige musikalske projekter. Han er gift med Helene, og sammen har de sønnerne Karl Bille og Eigil Sejr.