EU vil rydde op i Mellemøsten

Sveriges statsminister og EU-kommissionens formand Göran Persson mener at verdenssamfundet er i færd med at blive enig om en fælles politik for Mellemøsten. Hvis ikke israelerne og araberne selv kan løse problemet står verden klar til at lægge pres på parterneGöran Persson var på lynvisit i Israel og Jordan søndag. Han forbereder sig på EU-topmødet i Gøteborg i denne uge. Torsdag kommer også USA’s præsident George W. Bush til Sverige. Persson sagde, at Den europæiske union nu skal enes om én politik for Mellemøsten og så forsøge at komme så tæt på amerikanerne som muligt.
– Vi har for første gang et verdenssamfund som begynder at sige (til israelere og palæstina-arabere) at «nu er det nok». Dette er ikke deres egen regionale bekymring. Hvis de ikke kan komme frem til en løsning så lægger vi dem alle under pres, for dette bliver en verdenskonflikt, hvis den tager til, sagde Göran Persson på en improviseret pressekonference i gangen på Kong David Hotel i Jerusalem, hvor også Dagen var til stede.
– Den europæiske union er med i den politiske fase for at finde frem til en ordning, som leder til fred. EU har ikke tidligere spillet sådan en rolle, men må være med i fremtiden. Konflikten har en international dimension som umiddelbart kommer til at give ringvirkninger over hele verden, men nok først i nabo-områderne og det er EU. Egeninteressen er større end hos nogen anden for at være aktive og til stede, ikke bare for at betale. Vi må også stille krav. Nu er vi i den lykkelige situation at verdenssamfundet er ved at blive enige.
– Mitchell-rapporten giver en tydelig principiel vejledning for hvordan man skal indlede forhandlinger igen. Mitchell-rapporten er et kort som viser vejen tilbage til forhandlingsbordet. Dette består af våbenhvile, en nedkølingsperiode, genopbyging af tillid og fredsforhandlinger. Rapporten har støtte fra EU, USA, FN, Rusland, Kina, Indien og jeg tror også fra staterne i regionen, samt Israel og “de palæstinensiske myndigheder”. Dette er en ny situation, siger Persson.

150 terrorangreb siden våbenhvilen

– Nu må Mitchell-rapporten søsættes. Det første vi må få igennem er en ende på drab og mord. Forhåbentligt stopper det med at udvikle sig. Jeg er mindre pessimistisk end for en uge siden, men stadig ikke optimistisk.
Persson besøgte også PLO-leder Yassir Arafat i Ramallah før han kom til Sharon. Israel har udarbejdet en liste med omkring 130 navngivne terrorister som de ønsker arresteret. PLO har imidlertid sagt at de ikke vil optræde som politi for Israel.
–Vi diskuterede ikke listen over terrorister, men snakkede alment om, hvor vigtigt det er at bekæmpe terrorisme. Det er naturligt, at dem som er ude af fængslet og klar til at begå sådanne forfærdelige massakre, som vi så i Tel Aviv skal fanges. Jeg tror, at Arafat har fuld kontrol over sin organisation. Det er også en forudsætning, hvis man overhovedet skal forhandle. Det er nu meget vigtigt, at der udøves et pres på Arafat, så han holder fast ved våbenhvilen og bekæmper terrorismen. Samtidig må vi også lægge et pres på Israel, sagde Persson.
Statsministerens talsmand Ra’anan Gissin sagde at Yassir Arafat er ansvarlig for alle fjendtlige handlinger og han sagde at presset må sættes ind mod Arafat, for at han skal overholde våbenhvilen. Gissin fortalte at siden Israel erklærede våbenhvile har der været 150 terrorangreb.