Han fulgte sit hjerte… og fornuften

Han bliver kaldt Danmarks Mr. Gospel. Men hvem er egentlig mennesket bag dirigenten, komponisten og koncert-arrangøren, Hans Christian Jochimsen?Det er bestemt ikke hans højde eller omfang, der gør det. Det er heller ikke fordi han ville træde ud af flokken en lørdag formiddag på Strøget i Århus. Alligevel er han ikke til at komme uden om. Han trodser både jantelov og alders-fordomme og kaster sig ud i projekter, som ville tage pusten fra de fleste.Venner og familie beskriver ham som idérig, som én der forfølger sine mål og ikke giver op. Han vil gerne have tingene på sin måde, har vinder-instinkt og er en elendig taber; en god ven, men det tager tid at vinde hans fortrolighed. Han er arbejdsom, ansvarsfuld, omsorgsfuld og meget gavmild.
Navnet er Hans Christian Jochimsen, bedre kendt som Mr. Gospel. Og her sidder han så, med sin tro følgesvend, en halvanden liter coca cola foran sig på bordet. Han virker afslappet og nærværende. Det er ikke til at mærke på ham, at han aftenen før har haft en stor gospelkoncert og CD live-indspilning med sit 300 mands store Going Up Gospel Choir i Århus.
Han er opvokset i et hjem med masser af musik og var selv på vej mod en lovende karriere som klassisk pianist, manglede kun en enkelt eksamen på Det Jyske Musikkonservatorium, da han i 1994 hoppede fra og fulgte sin drøm: At arbejde med gospelkor.
– Den fysiske grund til at jeg hoppede fra var, at jeg havde fået seneskedehindebetændelse i håndled og arme, fordi jeg havde øvet mig i døgndrift op til eksamen. Jeg var for tredje gang nødt til at få en lægeerklæring.
– Men den vigtigste grund var, at jeg fandt ud af, at jeg ikke ønskede en karriere som klassisk pianist. Det er et meget ensomt job, som jeg er alt for social anlagt til. Halvvejs i mine studier var jeg begyndt at arbejde med gospelkor, og jeg fandt ud af, at det var det jeg ville. Så jeg fulgte mit hjerte… men vel egentlig også fornuften!

Kvinden bag

Hans Christian Jochimsens store drøm var at arbejde fuldtids med kristen musik, men han var også realistisk nok til at vide, at det var en næsten umulig drøm at virkeliggøre i lille Danmark. Men allerede tre år efter, at han hoppede fra konservatoriet, nærmere bestemt i 1997 var det en realitet: I en alder af 26 år stiftede han foreningen Gospel Factory, som kører diverse gospelkor, arrangerer gospel festivaler, og som desuden fungerer som et inspirations-netvværk for gospelkor og lovsangsgrupper. Et fuldtidsjob – og måske mere end det.
Hans Christian Jochimsen indrømmer, at arbejdet med Gospel Factory fylder meget og at det ofte er svært at skelne mellem fritid og arbejde, når man som han laver det man kan lide. Han er heller ikke bleg for at indrømme, at det ikke kunne hænge sammen, hvis ikke det havde været for hans kones positive indstilling og støtte.
– Jeg kunne ikke lave alt det jeg gør, hvis ikke Berit bakkede mig op og var så meget en del af det selv. Hun trækker i trådene bag. Hun er også kritisk og siger også fra engang imellem, og det er nok også nødvendigt. Men hvis jeg ikke havde haft Berit, så havde jeg sikkert været klaver-lærer i dag. Berit er overbevist om, at jeg kan alt, siger Hans Christian med et skævt smil og et glimt i de brune øjne. Han tager en slurk af sin cola.