Plads til kirkefremmede

Der bliver brugt både lys, røg og lyd samtidig med, at præsten, Per Ramsdal, prædiker iført sin sorte kjole og hvide krave – vi er til „RockGudstjeneste“ i Brorsons kirke på Nørrebro
Bygningen er en folkekirke, men brugt på en anderledes måde. Man er kommet til RockGudstjeneste i Brorsons Kirke på Nørrebro, hvor der både er kort tale, bøn og stilhed, men også larmende koncert med det unge band, Coolsville, hvis udtryk ligger mellem syrlig pop og fremadrettet rock.Det ikke-kristne band, Coolsville, spillede melodiøs rock, og der blev solgt både vin og øl i caféen i kirkens krypt efter RockGudstjenesten i Brorsons Kirke på Nørrebro.

Fred og kirkefremmede

– Vi går efter kirkefremmede, fortæller Per Ramsdal og forklarer, at det også er derfor, at prædikenerne er korte. Denne aften er overskriften for talen, ”Hjerternes Fest – dagen derpå”. Præsten perspektiverer til krig, og hvad der egentlig er vigtigt, når vi lever sammen som mennesker.
Han mener, at vi for hurtigt har glemt julen og budskabet om fred. Per Ramsdal ønsker at tage udgangspunkt i noget, som er relevant, og som unge kan forholde sig til. Musikken bliver leveret af unge, som selv er kirkefremmede.

Drik i krypten

– Jeg får meget ud af et ikke-kristent band, svarer ungdomspræsten på spørgmålet om, hvorfor man har valgt at have et band, som ikke er bekendende kristent, til at spille under gudstjenesten.
Coolsville er kun ét ud af flere bands, som spiller til RockGudstjenesterne.
– Mange har fred og kærlighed som tema, og det kan alle relatere til, mener Per Ramsdal.
Omkring 100 unge har fundet frem til kirken denne fredag aften i januar. Mange går lige efter gudstjenesten, men en del bliver lidt længere og sidder i caféen i krypten for at nyde en øl eller en kop kaffe. Pigen, som står for salget, siger:
– Det er ikke meningen, at man skal drikke sig stiv, men vi vil gerne holde på folk.
Flaskerne og glassene på bordene viser, at de unge køber det, der bliver solgt.
– Jeg ville gerne komme til det igen, siger Bettina fra Hemmel på Djursland. Hun er her med nogle venner fra Jylland, og de er kommet, fordi de kender én af arrangørerne.
– Det er en god måde at komme i kirke på, siger hun og fortæller også, at hun ikke plejer at komme i kirke.
En af vennerne, Rasmus fra Ikast, syntes også, at det var godt:
– Kanon; det var anderledes, og i stedet for orgel er det heavy.

Gerne spille i kirken

Coolsville kalder selv deres musik for rock, og forsangeren og guitaristen, Carl Jonas, skriver selv sangene. Ud over ham synger Nabiha vokal, og Rasmus Valldorf spiller trommer. På guitar er Paw Eriksen, og Simon Grønning spiller fenderbas. De spiller på mindre scener rundt omkring i landet, men vil gerne spille i en kirke igen.
– Vi plejer at spille for et øldrikkende publikum, som larmer mellem sangene, siger Carl Jonas. Han kunne godt lide at spille i en kirke for nogle, som virkelig hørte efter, og som var mere ”åndelige”.
Carl Jonas bliver afbrudt i sin talestrøm af to teenagepiger, som gerne vil have hans og resten af bandets autografer.
– Vi har ikke hørt dem før, men de var rigtig gode, siger de to.
Forsangeren forklarer, at bandet synger om livet og om det at være menneske. En af deres sange hedder ”Fuldt Vigør”, og det må man sige, at de fem bandmedlemmer er i. De har netop indspillet tre sange og flere står til indspilning i forårets løb.
Branchefolk forudser, at bandet får en lovende fremtid, og det er de ikke ene om:
– Jeg troede, at det var et andet band, som spillede, men jeg blev positivt overrasket, siger Jakob, 20, fra Lyngby. Han har været med til gudstjenesten og sidder nu også i caféen sammen med et par venner.
– Det er en fed måde at holde gudstjeneste på, siger Jakob, som plejer at komme i kirke.

Liturgi

Der bliver læst op, bedt, holdt nadver, og bandet spillet mellem de forskellige handlinger. Når man kommer ind i kirken, får man udleveret et lille stykke papir, hvorpå man kan skrive en bøn, som bliver læst op til sidst i gudstjenesten. ”Pas på børnene i Irak”, har én skrevet. En anden skriver: ”Jeg glæder mig til min dåb – sørg for at det går godt”. Bagefter er der et par minutters stilhed, og man har tid til at tænke over, hvad der er blevet sagt. Gudstjenesten ender med Fadervor, og derefter blændes der mere op for det syregrønne lys, og bandet spiller et par numre.

De næste bands, som skal spille i Brorsons Kirke, er: Museum, Limf, B.P.Spirit og Atlas. RockGudstjenester afholdes sidste fredag i hver måned kl. 21.