Irak-krigen giver gravrøvere let spil

Udgravingninger af bibelhistoriske steder
i Mesopotamien må efterlades Den måske kommende krig i Irak har fået arkæologerne til at forlade Irak for flere måneder siden. Imens har gravrøvere alt for let spil.

Zigguraten i Ur blev skadet under Golf-krigen. Babelstårnet har formentlig været bygget på samme måde i flere etager

En diplomat skal være blevet standset ved grænsen med 80 arkæologiske kunstgenstande i sin bil.
Tusindvis af værdifulde genstande fra de gamle civilisationer i Mesopotamien, der ofte er omtalt i Bibelen, forsvinder i en stadig strøm ud af landet.
Arkæologerne frygter de lovløse tilstande under og efter en krig mere, end de frygter egentlige bombninger og andre krigsskader.
Den amerikanske regering er nemlig blevet gjort opmærksom på, at Irak indeholder utallige arkæologiske skatte.
Derfor har forsvarsministeren fået udarbejdet et katalog med sikkerhedsforanstaltninger, som skal forhindre, at man skader mindesmærkerne.
Under Golf-krigen i 1991 blev zigguraten (tempeltårnet) i Ur bombet ved en fejl.
Ur, som ligger i det sydlige Irak på den vestlige side af Eufrat floden, anses af mange for at være det Ur, hvor Abraham blev født. I 1930’erne og fremefter foretog et engelsk-amerikansk team under Sir Leonard Wooley nogle opsigtsvækkende udgravninger her, som bl.a. viste et flere meter tykt lag slam efter en stor oversvømmelse (syndfloden).
Babylon på Eufrat-flodens bred syd for Bagdad er en anden arkæologisk perle. Det var hertil jøderne blev bortført under kong Nebuchadnedz-zar. Det var også herfra Hammurabi regerede og opsatte „Hammurabis lov“.
Her findes måske resterne af Babelstårnet, her er de „hængende haver“ og Ishtar-porten.
I den sydlige del af Irak ligger desuden oldtidsbyen Nippur, som var center for dyrkelsen af guden Enlil i det gamle Babylonien.
Her er også den sumeriske by Uruk, som var hjemsted for kong Gilgamesh. Gamle lertavler fra Nineve fortæller om hans besøg hos Utnapishtim (Noa) og gengiver hans beretning om syndfloden.
Nineve, ligger langt nordpå ved grænsen til Tyrkiet. Det var assyrernes hovedstad, da de regerede over Mellemøsten. Hertil blev profeten Jonas iflg. Bibelen sendt og fik en periode standset imperiets krigeriske og syndige liv. I tomrummet efter Golf-krigen blev skulpturer stjålet fra udgravningerne.
Heroppe nordpå ligger også Assur, formentlig opkaldt efter Noas barnebarn, Sems søn, der var stamfader til assyrerne.
Nimrud har en påfaldende navnelighed med den første hersker omtalt i Bibelen, Nimrod, som bla. byggede Nineve.
Alle disse arkæologiske steder gemmer skatte, som kan fortælle om de ældste tider, hvor der boede mennesker her – for ca. 3-5.000 år siden, ja formentlig endnu længere tilbage – fra før syndfloden iflg. Bibelen skulle være ca. 2.350 f. Kr. (muligvis tidligere).