Børn som gidsler i en hedensk vikingeverden

‘Taget til træl’ er første bind i ny spændende vikingeserie for børn af Anette BrobergSøskendeparret Gwyndira og Winfred, der er 12 og 14 somre og børn af en stormand i angelsaksernes land, bliver taget til fange af vikingehøvdingen Bodvar og fragtes over vandet til hans landsby i Nordjylland, hvor de af landsbyens smed bliver forsynet med en jernring om halsen som tegn på, at de nu er trælle.Sådan starter børneromanen Taget til træl, og læseren får mange oplevelser i selskab med dem og Toste, som er født træl. Gwyndira og Winfred er vokset op i en kristen landsby, der er nabo til et kloster, og nu er de blevet flyttet til en hedensk verden med dens ofringer og overtro, og det hele virker meget fremmedartet på dem. Gwyndira er fra starten udset til at skulle være vikingehøvdingen Bodvars frille, lige så snart hun er blevet kvinde.
De frie børn, der nu er trælle, får et hårdt liv og Winfred grubler meget over deres situation. Det bliver ulykkestider, og mange ofringer foretages af dyr og af en træl. Hvis det ikke hjælper, skal man ofre en ung smuk jomfru. Den aften, de hører om det, sætter Winfred sin plan i værk, og børnene flygter og tager vennen Toste med.
Spændende dramatik
Det er en rimelig spændende børneroman, der fortæller lidt dramatisk om en fortid, der hører med til Danmarkshistorien, og som de færreste børn hører så meget om i vores computerspilstid. Den er enkelt fortalt, og der er ingen tvivl om, at mange 9-13 årige børn vil kunne gribes af romanen, som er fuldt på højde med andre børneromaner om emnet, og så er den så dejlig fri for eder og andre ukvemsord.
Romanen, der er skrevet af Anette Broberg Knudsen, er første bind i en serie, „Trællenes ring“, og forlaget bebuder, at bd. 2 udkommer til september. Anette Broberg har efterhånden en ret stor produktion bag sig. Det begyndte med ungdomsromanen, En duft af daggry, i 1980, for mig at se hendes hidtil bedste roman. Alligevel er hun nok mest kendt for trilogien om Knøjs og Knampen, hvor den første hedder Rejsen til landet bag bjergene.

Anette Broberg Knudsen:
Taget til træl
– Trællenes ring bd. 1
120 sider • 119 kr.
Lohses Forlag