Hvornår får vi virkelig god kristen litteratur for børn?

Rikke er lige fyldt 11 år og Rolf fylder 13 næste gang. De lever i en solid, kristen familie. Mor skal af sted på kursus og far skal som journalist til Sverige for at skrive om bævere, der lever i nærheden af mennesker. Moster Karla skal passe Rikke og Rolf imens, men børnene gør oprør. Får plagestemmen på. Forældrene bøjer sig, og Rikke og Rolf kommer med far i campingvognen til Sverige.
Allerede på færgen møder de et mystisk par med motorcykel. Parret dukker op overalt, hvor far og børn kommer frem, og de to børn får mistanke om noget kriminelt. De virker jo skumle, de to på motorcyklen. Men børnene tager fejl. Det viser sig endda, at de er i familie med det unge par.
Men helt uden dramatik er bogen ikke. På toilettet finder Rolf i en affaldsspand en lille plasticpose med deres vaskepulver – troede han – men det viser sig at være et narkotisk stof, og stedets lejrchef er blandet ind i kriminalitet.
I de svenske skove får far og børn en række spændende naturoplevelser, hvor de på en natlig tur kommer tæt på bæverne og på elgen. Disse naturoplevelser er de absolutte højdepunkter i en ellers kedelig bog. Faderen får brugt naturoplevleserne til på en rigtig god måde at fortælle børnene noget om kristenlivet og troen på Gud. Sproget er stereotypt. Personerne er figurer, der ikke bliver rigtigt levende. Plottet virker ikke rigtigt. Handlingen bliver aldrig rigtig spændende. Det hele minder mest om den fristil, børnene skulle skrive for at få fri fra skole, så de kunne komme med på turen.
Bogen er forsynet med ganske gode stregtegninger af Dorthe Ingeborg Andersen. Tegningerne skal være Rikkes og indgår som en del af handlingen. Det virker ret godt.
Jeg har sagt det før, men må sige det igen: Hvorfor er det så svært for de kristne forlag at udgive virkelig god litteratur for børn? Lohses Forlag har i de senere år vist, at de kan finde og udgive kvalitetslitteratur for voksne, og det glæder vi os meget over. Men hvornår lykkes det at udgive virkelig god kristen litteratur for børn? Der kommer fortsat for mange dårlige bøger mellem de få gode.

Bodil Sangill
Rolf og Rikke og skyggerne ved søen
120 sider • 119 kr.
Lohses Forlag