Mærk suset!

700 sangere ventes til Århus Gospel Festival i weekenden
Så er der Århus Gospel Festival for 11. gang. Den 24-26. oktober samles hundredvis af glade og forventningsfulde sangere fra gospelkor landet over i Arenaen ved Århus Stadion. Et moderat gæt lyder på 700 sangere. Sidste år var tallet helt oppe på 850!
Og med Hans Christian Jo-chimsen som dirigent – og med en stribe ægte sorte gospelsolister og musikere fra USA – bliver det helt sikkert igen en weekend med masser af sang og livsglæde.
Siden Århus Gospel Festival blev holdt for første gang, har flere tusinde deltaget i de store festivalkor. De har oplevet suset, når de mange stemmer smeltede sammen i en smuk ballade og oplevet adrenali-nen pumpe, når gospelmusikkens energi for alvor tog fat.
– Jeg har aldrig oplevet så megen energi og glæde på ét sted før, skriver Lena i festivalens elektroniske gæstebog.
– Jeg kan stadig mærke det i kroppen – følelsen, som var den samme sidste år – jeg er glad! supplerer Larita fra Randers.
– Fantastisk gospelweekend. Jeg var helt „høj“ flere dage efter, kommer det fra Mia i Århus.
Og netop derfor er det efterhånden blevet en tradition for flere af Danmarks over 100 gospelkor at være med. Og uanset om hele koret kommer af sted, eller kun nogle få sangere, får de masser af inspiration med hjem.

Arhus Gospel Festival samlede sidste år 850 deltagere. Her fra en øvelse op til gallakoncerten

Alle er involveret

Men hvad er en gospel festival?
– En gospel festival er et sted, hvor DU synger gospel, siger primus motor Hans Christian Jochimsen. – I løbet af weekenden indøver de mange deltagere, solister og musikere et udvalg af gospelsange hentet direkte fra USA. Søndag afsluttes festivalen med en stor gallakoncert, som udgives på CD. Derudover kan du lørdag aften opleve en CD indspilning med et af Europas bedste gospelkor: Opstand Gospel Choir.
”Jamen, jeg kan ikke noder – og jeg har ikke sunget i kor før, og så er jeg vist for gammel” lyder nogle af de typiske indvendinger, men de bliver ikke godtaget:
– På Århus Gospel Festival er det udelukkende lysten til at synge gospel, der er afgørende for deltagelse. Så glem alt om noder, alder og korerfaring – pak tasken og kom og syng med! – siger Jochim-sen.
– Vi forventer ca. 700 aktive deltagere fra hele landet. Til at undervise, dirigere og være solister har vi inviteret nogle af de bedste gospelnavne fra England og Danmark – og selvfølgelige USA!

Topnavne medvirker

Mark Taylor, USA, er både sanger, pianist, sangskriver og korleder. Han er ”Pastor of Music” i en stor kirke på 8000 medlemmer i New Orleans. Ved siden af arbejder Mark bl.a. som CD producer. Som pianist har han spillet sammen med en lang række af gospelmusikkens topnavne.
Colin Vassell, UK, underviste i Danmark for første gang på Århus Gospel Festival 2002. Med base i London rejser Colin over hele Europa, både med sit kor Greenwood Gospel Choir, og alene som instruktør ved forskellige festi-valer og workshops. Colin vil både være solist og underviser på dette års festival.
Solomon Facey, UK, er gospelinstruktør fra London. Han er dirigent for 3 kor og flittigt benyttet som underviser på diverse workshops. Solomon har rejst over det meste af Europa med sin musik og gæstede for første gang Danmark i forbindelse med SommerGospel 2003 – en ”gospellejr” på Diakonhøj-skolen i Århus.

Leder 500 sangere – om ugen!

Hans Christian Jochimsen er som de andre år festivalens musikalske ankermand. Man-ge kender ham som dirigent for Going Up Gospel Choir, Opstand Gospel Choir, Copenhagen Gospel Voices, samt adskillige workshops i Danmark og udlandet. Ca. 500 sangere synger hver uge gospel i Hans Christians kor.
Hans Christian Jochimsen er netop, for tredje gang, blevet inviteret til at undervise på verdens største gospelworkshop i USA med mere end 25.000 deltagere.
Claes Wegener vil stå for opvarmning og stemmepleje i løbet af weekenden. Claes er sangpædagog og dirigent for gospelkorene Kefas og The Gospel Voices.
– Det er vigtigt at få varmet stemmen rigtigt op, så man ikke mister den. Claes vil give gode råd og vejledning, så selv utrænede deltagere ikke får ødelagt stemmen, lover Hans Christian Jochimsen.
På festivalen vil Opstand Gospel Choir indspille sin anden CD. Koret består af 25 gospelsangere, der regnes for Danmarks bedste. For et par år siden udkom deres første CD, You’re not alone. Den anden indspilles ”live” ved en koncert i Arenaen lørdag aften.
Hele festivalen afsluttes med en stor Gallakoncert søndag eftermiddag, hvor alt det tillærte skal afprøves på publikum.
Flere informationer fås på www.gospelnet.dk.


Artiklen fortsætter efter annoncen: