Boganmeldelse
Peters Jul blev til Signes Jul

Børnebilledbog bliver klassiker fra startenFor mange børn, forældre og bedsteforældre er Peters Jul blevet en nødvendig ingrediens i julen. Det bliver ikke rigtig jul uden Peters Jul. Det er en dejlig varm julebog, som mange har glædet sig over i mange år, men man kommer ikke uden om, at dens univers er noget antikveret for mange børn i dag. Men nu kommer „afløseren“ for Peters Jul, nemlig Signes Jul, der er blevet til i et samarbejde mellem Peter Madsen og Johannes Møllehave. En rigtig flot børnebilledbog med et klart kristent indhold og jeg tør godt sige, at den må blive en klassiker fra starten. Derfor stor tak til Det Danske Bibelselskab for denne flotte udgivelse.

Allerede den 23. oktober kunne Bibelselskabet i en pressemeddelelse skrive, at Signes Jul „opnår rekordstort salg“

Johannes Møllehave kender vi fra mange sammenhænge, og han er fremragende, når han laver bibelhistorie for børn med sine dejlige rim. Peter Madsen kender vi bl.a. fra to tidligere udgivelser fra Bibelselskabet Menneskesønnen og Historien om Job, hvor han viser, at bibelske „tegneserier“ kan være stor kunst.
Signes Jul er en beretning om en ganske almindelig pige i en ganske almindelig familie i 2003, hvor vi følger Signes tanker og forventninger i forbindelse med julen. Bedstemor, der er på besøg, og Signe har mange gode julesamtaler med hinanden og det fører naturligt hen til, hvorfor vi fejrer jul. På den måde bliver to historier – Signes venten på jul og beretningen om Jesu fødsel i Bethlehem – flettet flot ind i hinanden. I stemningsfulde ord og billeder fortæller Peter Madsen og Johannes Møllehave om Signe og om dengang for 2000 år siden, da „lyset kom ind i verden“.

Advent – vente og komme

Signe synes, at tiden går alt for langsomt. „Hvad skal al den ventetid gøre godt for? Hvorfor ikke bare holde juleaften NU? Det er måske derfor det hedder adVENT… fordi man skal VENTE hele tiden?“ „Nej“, siger bedstemor. „Advent betyder at glæde sig til noget, der skal KOMME. Og nu skal jeg fortælle dig en gammel historie….“ Sådan flettes de to historier ind i hinanden, og tekst og tegninger bevæger sig smidigt mellem de to planer. Nogle steder genfinder vi Johannes Møllehaves spændende rim, andre steder støder vi på Peter Madsens billedsprog, men overalt møder vi Peter Madsens flotte, stemningsfyldte tegninger. Dem er jeg virkelig begejstret for. Vi genkender stilen fra Menneskesønnen og Historien om Job, og der er tale om kunst af høj klasse. Tegningerne om Signes dagligdag er meget anderledes, men også her finder vi nogle perler – ikke mindst i nogle af tegningerne af bedstemoren.

Den er en perle

For mig er der skabt en ny klassiker, og jeg tror, at den meget let kan blive „årets hit“ i mange børnefamilier i år. Men den vil blive taget frem igen og igen i de næste mange år. Den vil i mange hjem blive en nødvendig ingrediens i julen. Som forælder, bedsteforælder, tidligere skolebibliotekar og som børnebogsanmelder er jeg begejstret. Den er en perle.