TV2 julekalender fører børn bag lyset

Hvad skal børn tro, hvis de ikke har hørt andet om Den hellige Familie end det, der kan læses på TV2 TTV i forbindelse med julekalenderen „Jesus og Josefine“? Jesus, Maria og Josef beskrives her i en „Blå bog“ à la „Læs om de kendte“, hvor man heller ikke tager det så nøje med sandheden.
Om Jesus står der:
„Jesus er 12 år i julekalenderen og meget anderledes, end man måske lige regner med. Han er vildt eventyrlysten – og måske lidt træt af, at hans mor konstant omtaler ham som jordens frelser“.
Om Maria hedder det:
„Maria er helt vildt bekymret for sin søn, og hun passer alt for godt på ham. Hun er lidt skrap og sur i det og meget ihærdig med, at Jesus ikke skal bruge sine guddommelige evner på pjat“.
Og respektløsheden fortsætter i beskrivelsen af Josef:
„Josef er verdens mest berømte hanrej. Han er jo ikke Jesus’ rigtige far, og det er han en lillebitte smule jaloux over. Han synes indimellem, at Marias eks. tager lidt for meget plads. Alligevel elsker han Jesus og har store planer med ham. Josef er tømrer, og der skulle gerne være nogen til at føre firmaet videre“.
At kalde Helligånden for „Marias eks.“ er så gudsbespotteligt, som noget kan være, og hvordan kan man få sig selv til at tale om „nogen til at føre firmaet videre“, når vi nu kender Jesu lidelseshistorie? Men desværre går det som en rød tråd igennem „Jesus og Josefine“, at intet er helligt.
I et afsnit ser vi, at Jesus her som 12-årig helbreder den blinde ypperstepræst. Jesus gjorde ikke undere som 12-årig, og evangeliet bliver således misbrugt og forvansket. „Et magisk juleeventyr“ bliver julekalenderen kaldt, som var det en troldmandsskole og dens elever, det handlede om. Men Jesus er ikke Potter og undere ikke magi. Når TV2 julekalenderen giver børnene det indtryk, bliver de ført bag lyset.
Det er sørgeligt – og ubegribeligt – at så mange voksne, selv kristne, også har kunnet lade sig føre bag lyset af en julekalender, hvis indhold er stærkt blasfemisk. Men det var vel, hvad vi kunne forvente, når manuskriptforfatterne forud for kalenderen bedyrede, at „der bliver ingen forkyndelse“.
Kamma Ankjærø
Ny Munkegade 80
Århus C