Odin-folket i Aserbajdsjan er kristne

Odin var ingen gud, men en stamfar, som efter-
lod en del folk i Kaukasus på vej til NordenI det muslimske Aserbajdsjan findes en lille kristen enklave, kaldet Udin-folket. En ældgammel kirke i Kish kan dateres til den allerførste kristne tid. Men det er ikke det eneste specielle ved Udin-folket. I den nu afdøde norske forsker Thor Heyerdahls bog ”Jakten på Odin” påviser han, at de var et folk tilhørende aserfolket, som i mindst to tusinde år har levet i Kaukasus-bjergene. Navnet Udin udtales som Odin. Krønikeskriver Snorre Sturlason (1179 – 1241) skrev, at Odin var en høvding, som rejste fra Asgård (Asov i Rusland) til Norden, og til sidst bosatte sig i Sverige efter at have sat sine sønner til regenter over Sakserne, Frankerne, Vestfalerne, Jyderne og Fynboerne. Arabiske, russiske og græske kilder omtaler navne og steder, som Snorre nævner.
Heyerdal refererer også til den anglosaksiske krønike og Canterbury-krøniken, hvor Odin er nævnt i den engelske kongeslægt. Heyerdal mener Odin drog fra Aserbajdsjan ca. 60 år før Kristi fødsel, da romerne indtog området. Arkæologiske fund tyder på nær kontakt mellem Kaukasus og Norden for ca. 2.000 år siden.

Odin-folket blev kristne
Udin-folket blev imidlertid kristne og holdt fast i troen efter den arabisk-muslimske invasion i Aserbajdsjan for 1300 år siden. Alle folkeslag omkring udin-folket blev muslimer. Nogle gamle kristne traditioner er bevaret: Udinene begraver døde i kister og på eget gravsted. Derefter har de et mindemåltid, hvor de spiser brød og drikker vin.
I 1836 tvang zaren udinene til at ændre gudstjeneste og slutte sig til den armenske kirke. Efter den russiske revolution kunne man ikke offentligt døbe børn, men det fortsatte illegalt.
Aserbajdsjan har nu godkendt den kaukasus-albanske kirke. En 200 år gammel kirke (billedet) i udinlandsbyen Nic invies 27. september med besøg af den norske statsminister Kjell Magne Bondevik (billedet). Det skyldes, at Normisjon har arbejdet blandt de 10.000 udiner siden 1995, da Bjørn A. Wegge opdagede kirken i Kish. De fleste af de 10.000 udiner bor i Nic vest for hovedstaden Baku. Udin-folket ønsker også at få en ny moderne oversættelse af Bibelen, og det vil Normisjon hjælpe dem med.