Kickstarter til ægteskabet

Næsten fem ud af ti ægtepar gik fra hinanden i 2003. Et nyt rådgivningstilbud hjælper forlovede til at stå distancen – de skal være parat til startDer ville opstå kaos på landevejene, hvis folketinget afskaffede kørekortet. Nogle bilister ville klare sig fint, indtil de blev ramt af en nybegynder, der ikke stoppede ved hajtænderne!

Annette og Thorkild Vad nyder ægteskabet, men sådan har det ikke altid været. De skulle først på rette spor. Nu hjælper de forlovede på sporet

Et ægteskab er mere kompliceret end tre pedaler og en gearstang. Alligevel sætter de fleste par sig bag rattet uden at have gjort sig klart, hvilken heftig trafik de dagligt skal færdes i – både i medgang og modgang, indtil døden dem skiller!
Indre Missions rådgivningsforløb ‘Parat til start’ hjælper forlovede med at få sat sig rigtigt tilrette bag rattet.
Fra Adam og Eva og op gennem kirkens historie bliver ægteskabet fremhævet som en fantastisk gave fra Gud.
Bibelen beskriver to ting ved ægteskabet. Det er gudgivet og gudvillet. Skabelsen viser, at ægteskabet var Guds mening fra begyndelsen – han ville det sådan. Ligesom en mor altid ønsker det bedste for sit barn, vil Gud give os, det bedste han har – kærligheden. I ægteskabet kan kærligheden vokse sig større og større på trods af uenigheder, hvis vi er villige til at gå ind under spillereglerne – at elske hinanden i medgang og modgang, indtil døden os skiller.

Han laver for lidt

Selvom ægteskabet er Guds gave til os, betyder det ikke, at vi har fattet, hvad det går ud på!
»Hos otte ud af 10 par, jeg taler med, er konfliktpunktet, at hun bliver træt, fordi han laver for lidt i hjemmet – og han forstår det ikke, siger familieterapeut Steen Palmqvist.
Han er konsulent i Foreningen AGAPE, der forsøger at hjælpe mennesker ud fra et kristent livssyn, når livet gør ondt.
– Manden ser ikke manglerne i hjemmet uden hendes kraftige opfordring – det forstår hun ikke, siger han.
For Steen Palmqvist er det indlysende, at kirken må sætte alle sejl til, så flere ægtefolk får det bedre med hinanden. Selv en gammel hund kan lære nye tricks – det er bare sværere.
Nyt tilbud til forlovede
„Parat til start“ hjælper forlovede med at støbe et solidt fundament for ægteskabet. Kun med et solidt fundament kan kærligheden leve hele livet.
Tilbuddet er nyeste skud på stammen fra Indre Missions familiearbejde, som længe har arrangeret konferencer og kurser for ægtefolk.
Det forlovede par besøger et rådgiverpar cirka fem gange inden brylluppet og en enkelt gang efter. Rådgiverparret, som er ulønnede med erfaring inden for ægteskabsrådgivning, holder et lille oplæg, som danner baggrund for en åben snak. Til sidst får parret en arbejdsopgave med hjem, der skal hjælpe dem til at få snakket videre.
– Vi er ikke ude på at sige, hvordan ægteskabet skal leves for de unge – det må de selv finde ud af, siger Annette og Thorkild Vad.
De er gift på 18. år, og er begge sidst i 30’erne. Hun er assisterende afdelingssygeplejerske, mens han indtil for halvandet år siden drev deres gård. Nu arbejder han deltids for en entreprenør, mens han uddanner sig til familieterapeut.

Begyndelsen er vigtig

Annette og Thorkild Vad var ikke særlig tilfredse med deres eget ægteskab i begyndelsen – de havde haft større forventninger til samlivet. De troede, at bryllupsdagen var indgangen til det forjættede land, og at bryllupsnatten blev startskuddet på noget ubeskriveligt dejligt.
– Vi ville gerne have været på rette spor noget før. Så hvis vi kan hjælpe andre, vil vi gerne det, siger Thorkild Vad.
Efterhånden, som de lærte hinanden bedre at kende, blev samlivet meget bedre. Dumme misforståelser forsvandt. De fandt ud af, at sex ikke er ligetil. Det tager tid, når to vidt forskellige mennesker med ulige ønsker og behov skal finde sammen.
Thomas Markussen på 21 år tænkte om ’Parat til start’:
– Vi skulle snakke om hvem er jeg? og hvem er du?, og så tænkte jeg – vi har rendt rundt om hinanden i fire år, så det ved vi jo efterhånden. Alligevel dukkede der meget nyt op.
Han følger forløbet sammen med sin 26 årige forlovede Anne Marie Strange.
Anne Marie Strange kan sagtens bruge mere tid hos Annette og Thorkild Vad. Parret har ikke store problemer, men de føler, at samtalerne giver mulighed for at tage ting op, som der skal snakkes om, men som de ikke prioriterer tid til i dagligdagen.
– Parret skal arbejde med deres eget forhold – det er ikke os, der skal arbejde, siger Annette Vad. De kommer ikke med færdige løsninger, men de hjælper med at stille spørgsmål, som bringer parrene videre i deres forhold.
Det seksuelle, som mange kristne venter med til ægteskabet, og derfor har store forventninger til, giver hyppigt problemer den første tid. Annette og Thorkild Vad ser ofte et lettelsens udtryk i de unges ansigter, når de sætter ord på det seksuelle.
Bibelen fortæller, at sex er Guds gave til mennesket – en gave vi skal passe på ved at holde den i ægteskabet. At sex er Guds gave er gået manges næse forbi i kristne kredse, fordi emnet har været tys-tys. Det betyder, at det kun er dem, som skiller sex og kristendom ad, som får taletid. Det skaber et vrangbillede hos kristne.

Mindre pc – mere opvask

Ud over fokus på parrets personligheder og sex, er prioritering af konkrete opgaver i dagligdagen en del af „Parat til start.“ Fælles prioritering giver fælles mål, som man arbejder sammen om at opnå.
– Jeg har fundet ud af, hvad jeg bliver nødt til at kræve af mig selv. Mindre PC-spil og mere opvask for eksempel, siger Thomas Markussen.
Alle har bagage med fra barndomshjemmet. Bagagen kender den anden af gode grunde ikke, og derfor må man snakke forventningerne tilhinanden igennem. Uden en snak om forventningerne risikerer parret, at man bliver træt og irriteret, fordi man regner med, at det tager den anden sig nok af – men det plejer hans mor at gøre, så han gør ingenting.
Thomas Markussen blev først tændt på ‘Parat til start’, da en kammerat kom hjem fra første besøg hos familien Vad uden skrammer.
– Jeg var skeptisk over det psykolog-pis.
Annette og Thorkild Vad ville heller ikke have fulgt forløbet, da de var unge, hvis ikke nogen i deres omgangskreds gjorde det.
– Vi har en afslappet holdning til fysiske lidelser, men der er meget tabu og tavshed omkring følelserne, siger Steen Palmqvist.
Derfor er det ofte svært, at hive mandfolkene med til rådgivningssamtaler – vi er lidt svære at trække i gang med de bløde værdier.
Dagligdagen ser meget anderledes ud for nutidens nye ægtepar end for sidste generation – nu arbejder begge ude. Derfor må kirken tilbyde et teorikursus, så ægteskabet kan overleve og tilpasse sig pulsen anno 2004.