Kvinder over hele verden be´r for enhed

Den 2. marts er det Kvindernes Internationale Bededag. Under temaet ”Forenet under Guds telt” vil kvinder fra 180 lande gå sammen i bøn på mere end 1000 forskellige sprog.Kvindernes Internationale Bededag samler den 2. marts kvinder i 180 lande til bøn under temaet ”Forenet under Guds telt”.

Karen Kruse er formand for Danmarks Økumeniske Kvindekomité.

Kvindernes Internationale Bededag er en verdensomspændende bevægelse af kristne kvinder, der mødes en gang om året for at fejre en fælles bededag.
Bevægelsen er økumenisk og efterhånden en moden dame, da den begyndte i 1887.
I Danmark organiseres Bededagen af Danmarks Økumeniske Kvindekomite, der har repræsentanter fra: Apostolsk Kirke, Baptistkirken, Folkekirken, Frelsens Hær, Katolsk Kirke, Metodistkirken, Missionsforbundet, Pinsekirken og Sygeplejerskernes Missionsforbund.
Bededagen er en tradition hvert år den første fredag i marts og har til formål at inspirere kvinder overalt i verden til sammen at bekende deres tro på Jesus Kristus.
Hvert fjerde år holdes et verdensmøde, hvor Danmarks Økumeniske Kvindekomité sender to-tre repræsentanter. Det sker i år i Toronto. Her mødes kvinder fra 180 lande.
Teksterne, som benyttes ved Bededagen, skrives af kristne kvinder fra forskellige lande. Når de oversættes, bliver det til mere end 1000 forskellige sprog.

Kvinder skaber
lokale fællesskaber

I Danmark bliver bedemøderne arrangeret på lokalt plan. Kvinder fra forskellige kirkesamfund arrangerer bededagen sammen og mødes på skift i de kirker, der er repræsenteret i lokalsamfundet. Resultatet er større forståelse for forskellighed, fortæller formand for Danmarks Økumeniske Komité Karen Kruse:
– Vi lærer hinanden at kende på tværs af kirkesamfund og finder ofte ud af, at forskellen alligevel ikke er så stor. Vi oplever, hvordan tilliden mellem os efterhånden vokser.
– Vi tager også emner op som f.eks. frikirker. Nogen har måske hørt frikirker blive betegnet som en sekt. Og gennem samtale med kvinder fra frikirkerne finder de ud af, at frikirken er kirke på lige fod med folkekirken og den katolske kirke. På den måde afvæbnes skræmmebilleder og uvidenhed, siger Karen Kruse og fortsætter:
– De forskellige kirkesamfund har alle særheder og kendetegn, men respekterer vi hinanden, så har vi også mulighed for at lære hinanden at kende og forstå, hvorfor vi gør, som vi gør indenfor de forskellige kirkesamfund.
Vi vokser i viden om hinanden, når vi mødes, og langsomt vokser der gode venskaber frem, fortæller Karen Kruse.

Indsamling

På bededagen bliver der også indsamlet en kollekt. Sidste år blev der indsamlet 112.000 kr., som blev givet til Baptist- og Metodistkirken. Baptistkirken sendte blandet andet penge til et skrædderprojekt for unge piger i Nagaland, og Metodistkirken sendte penge til en fødeklinik i Mulungwishi. I år samles ind til projekter under Frelsens Hær og Missionsforbundet.