Kunsttema
På maler- orlov i Afrika

Birthe Engedal maler sammen med afrikanske malere.Birthe Engedal har gjort det, de fleste kun drømmer om: Hun har revet tre måneder ud af kalenderen og er rejst til Afrika for at male dagen lang.

En typisk fattig gadesælger i Maroua, Cameroun. Maleri af Birthe Engedal.

– Derhjemme er det svært at få ro og tid til at koncentrere sig, når man har et arbejde, forklarer hun.
Ganske vist har hun de sidste år brugt hver torsdag på at følge undervisningen på Århus Kunstakademi. Men det har blot givet mod til at bruge endnu mere tid på at male. Hun har også haft malerier på Sønderjyske Maleres censurerede udstilling de sidste tre år. Og sidste sommer havde hun selv en stor udstilling med over 50 malerier i Enkehuset i Christiansfeld.
Udstillingen blev omtalt i bl.a. Kristeligt Dagblad under overskriften ”Ånden over Christiansfeld”, fordi mange malerier forsøgte at indfange den specielle bys åndelige rødder.
Maleren Jeppe Madsen Olsen har tidligere gengivet brødremenighedsbyens specielle liv. Hans malerier hænger også på Enkehuset. Og faktisk er der flere kunstnere i den lille herrnhutterby syd for Kolding. En anden kristen kunstner, Ingrid Kobborg, har netop oprettet et atelier, hvor hun underviser.

Afrikanske Billeder

– Holder du en udstilling igen, når du kommer hjem?
– Ja, jeg håber at få malet nok til en serie ”Afrikanske Billeder”, men jeg véd endnu ikke, hvor udstillingen bliver holdt. Måske supplerer jeg med nogle spændende afrikanske maleres billeder, så man kan få et bredt indtryk af afrikansk kunst.
– Hvorfor valgte du at tage til netop Afrika?
– Jeg har tidligere boet tre år her i Cameroun i Afrika sammen med min familie. Vi blev fascineret af afrikanernes livsstil. Da min mand i foråret gerne ville arbejde hernede, valgte jeg at tage orlov fra mit arbejde for at male.

Arbejder med afrikanske kunstnere

Birthe Engedal sammen med maleren Moses Salihou.

– Der er ikke så mange afrikanske kunstnere, fordi de ikke selv har syn for kunst. De har nok i at overleve. Men i byen Ngaoundéré har nogle missionærer opmuntret en gruppe malere ved at hyre dem til at udsmykke kirkerne med malerier. Ellers er det ofte kun julepynt, der hænger her hele året…
– Jeg har selv fået kontakt med nogle af de få afrikanske kunstnere i andre byer.
En af dem er William Kayo, en anerkendt katolsk maler, som også har udstillet i Norge og Frankrig. En anden er Moses Salihou, som er en ung talentfuld baptist. Der er også David Baïdiguim, som har udstillet i Tyskland.
Det er inspirerende at male sammen med afrikanerne og forstå, hvorfor de maler, som de gør.
– Hvad er specielt ved afrikansk kunst?
– Det er jo ofte masker og idylliske hytter, de maler – og kopierer igen og igen – for at sælge til turisterne.
De skal jo leve af det. Men de kunstnere, jeg nævner, har udviklet sig til at male andre og mere spændende motiver og meget fantasifulde abstrakte billeder. De kan forklare en masse om, hvad de vil udtrykke. De kan f.eks. beskrive deres vanskelige liv med lidelse, et kompliceret familieliv med flere koner, deres håb om en bedre fremtid, osv.

Kuffert fuld af maling

– Hvad maler du selv?
– Jeg maler især typiske afrikanske situationer. Som f.eks. gående kvinder med store krukker på hovedet; en overlæsset cykel eller varebil; en mand, der sover på gaden; små kanoer på en flod; gadesælgere med deres varer, osv.
Jeg forsøger også at male nogle abstrakte billeder med typiske afrikanske mønstre og farver. F.eks. røde jordfarver, samt brune og mørkgrønne farver. Jeg har altid arbejdet meget med brændte farvenuancer, også derhjemme.
– Kan du købe malingen her?
– Nej, de afrikanske malere bruger bare almindelig oliemaling, som den man maler døre og vinduer med. De bruger heller ikke lærred, som vi gør, men maler på lagener og sække, som de først bearbejder med en slags tapetklister, så malingen ikke går igennem. Så det er meget specielt.
Selv havde jeg en hel kuffert med hjemmefra fyldt med gode akryl- og oliefarver, pensler, kulstifter, lærreder osv.
– Er det ikke for varmt at male her?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Maleren William Kayo sammen med Birthe Engedal.

– Jo, hernede har det ind imellem været 40 grader i skyggen, så akrylmalingen tørrer for hurtigt. Derfor har jeg brugt en teknik med at male olie ovenpå akryl, hvilket giver billederne en speciel virkning.
– Har det været pengene værd?
– Ja, jeg synes faktisk, det har været så interessant, at jeg overvejer at tage herned igen og lave maleri-safarier for danskere, som gerne vil opleve kulturen hernede og samtidig få et kursus i at male. Men – nu må vi se.