Skriv til Suh

Har du et problem, så skriv til:
Psykolog Suh B. Jacobsen
Nordgårsvej 109, Tune
4000 Roskilde,
eller mail til: Suh@Udfordringen.dk. Ikke alle breve offentliggøres. Du er velkommen til at være helt anonym, hvis du ønsker det. Hjemmeside: www.suhjacobsen.dk

Jeg vil ikke finde mig i det
Kære Suh
Min mand og jeg har været gift i mere end 20 år og har sammen en søn på 18 år. Nu er min mand pludselig flyttet i en lejlighed og vil skilles, og han har ”slæbt” vores søn med! Når jeg spørger ham hvorfor, svarer han uklart og vævende. Min søn ser jeg nu næsten aldrig, og det er ulideligt for mig. Han svarer sjældent på mine opkald og ringer heller ikke tilbage, når jeg lægger en besked på hans mobiltelefon. At ens barn er fyldt 18 år betyder vel ikke, at man så ikke skal ses mere? Det kan heller ikke være rigtigt, at man skal skilles, bare det mindste går galt. Jeg vil ikke finde mig i det – at min mand ”flipper” skal vel ikke gå ud over mig! Min mand har sikkert psykiske problemer, men det kan vel løses? At min mand og søn har handlet så ondt imod mig, må og vil jeg tilgive, ligesom Josef tilgav sine brødre. Nu lever jeg bare dag for dag og forventer at Gud griber ind.
Hilsen Kæmpende Kvinde

Kære Kæmpende Kvinde
At din mand ønsker at blive skilt efter så mange års ægteskab er naturligvis et stort chok, særligt, når du ikke får nogen forklaring på det eller ikke oplever, at der er nogen konkret grund til det.
Det gode ved ægteskabet – at man er to om det – bliver desværre til det svære, når en skilsmisse kommer på tale: I er nødt til begge at ville kæmpe for at bevare jeres ægteskab! Lige nu har din mand åbenbart besluttet sig for ikke at ville være med i denne kamp, og det er tragisk for både dig og for jer! Jeg kan godt forstå, at du er både såret, vred og ked af det. Hjælp dig selv ved at snakke med gode venner/veninder om det, eller med noget familie, så du kan få luft for din smerte og vrede.
Hvis din mand har psykiske problemer, der forhindrer ham i at leve i et sundt forhold til dig, er det rigtigt, at det kan løses – men han er nødt til at ville det selv! Hvis han altså ikke selv ser nødvendigheden af at få hjælp til eventuelle problemer, er du desværre magtesløs og kan kun fortsat bede Gud om at gribe ind. Og det er rigtig svært – magtesløsheden er en af de sværeste tilstande for os mennesker at være i!
Jeg kan også godt forstå, at du er skuffet og ked af det over, at din søn ikke har mere kontakt med dig. Men din søn er voksen nu og kan træffe selvstændige beslutninger for sit liv. Det er du nødt til at acceptere, hvor svært det end måtte være at acceptere resultatet af det. Lad ham fortsat mærke, at du elsker ham og er der for ham, men giv ham lidt luft, og lad være med at være for anmasende og omklamrende – selvom det er svært! Det kan måske bare skubbe ham endnu længere væk fra dig. Hvis I før har haft et godt forhold til hinanden, skal I nok få genoprettet det igen, det tager måske bare lidt tid.
Det er godt, at du har din tro på Gud, for ham er intet heldigvis umuligt. Jeg håber for dig, at du må finde styrke og trøst hos ham!
Hilsen Suh

Hvordan kommer jeg videre?
Hej Suh
Her i sommer var jeg på sommerlejr og mødte en rigtig sød fyr. Vi blev kærester og havde det bare så godt sammen. Desværre bor vi langt fra hinanden og har derfor ikke set hinanden så meget siden, men i stedet har vi skrevet sammen og ringet til hinanden. Nu har han skrevet og slået op med mig. Jeg tænker kun på ham hele tiden, og selvom mine venner siger, at jeg skal glemme ham, kan jeg ikke. Jeg elsker ham virkelig og ved ikke, hvordan jeg nogen- sinde skal komme videre.
Hilsen L, 16

Kære L, 16
Jeg forstår godt din store fortvivlelse. Du er stadig meget forelsket i ham og kan sikkert slet ikke forestille dig, at du nogensinde skal holde op med at føle, som du gør nu. Giv dig selv lov til at føle, som du gør, og sørg og græd lige så meget, som du har lyst til og brug for. Du har mistet noget, du var rigtig glad for, og så er det naturligt og sundt at sørge! Tal med en rigtig god veninde om dit knuste hjerte, skriv dine tanker og følelser ned, f.eks. i en dagbog eller måske som digte – gør, hvad du kan for at lette dit hjerte. Hvor lang tid sådan en sorgproces varer, er meget forskelligt, men hvis du giver det tid, skal du nok få helet dit hjerte igen og en dag være i stand til at komme videre – og forhåbentlig møde en ny fyr, som du vil komme til at føle lige så stærkt for igen!
Hilsen Suh

Hotline til Suh
På alle torsdage fra kl. 10-11 kan du ringe til Udfordringens psykolog Suh Jacobsen på 46 96 89 69.
Nogle af spørgsmålene bringes senere i Brevkassen.
Du kan fortsat skrive pr. brev eller mail til:
Suh Jacobsen, Nordgårsvej 109,
Tune, 4000 Roskilde, eller
mail til: Suh@Udfordringen.dk