Gi´dig glad
En måneds arbejdsferie for 50+’ere i Nigeria

En gruppe på 6 danskere over 50 år var fra d. 16. oktober til 16. november i Numan i Nigeria for at færdiggøre et gæstehus for den lutherske kirke LCCN.– Vi betalte selv for rejse og ophold 12.500 kr. pr. person og stillede så vores arbejdsindsats gratis til rådighed for LCCN, fortæller Egon Olesen, som har taget initiativ til organisationen Afrika 50+.
Gæstehuset var på ca. 200 kvm for ca. 60 personer med restaurant, køkken, toiletter og opholdsfaciliteter såvel indendørs som udendørs.
– Vi gjorde huset færdigt med køkken og diverse reolsystemer, som blev udført på kirkens egen håndværkerskole, fortæller Egon Olesen.

Håndkraft…

– Arbejdet blev udført på stationære maskiner, som brugtes i Danmark for 60-70 år siden, og som i øvrigt kom fra en fabrik i Herning.
Vi havde kun bystrøm ca. en halv time hver dag, så maskinerne var kun i drift ca. 2 timer om dagen. Strømmen kom primært fra egen generator.
Der var ingen elhåndværktøj i brug ud over boremaskiner, alt foregik ved håndkraft. Men mobiltelefoner var ret udbredt, så man kunne tale sammen over de store afstande…

Lige ved floden

Danske 50+’ere planlægger arbejdet sammen med afrikanske kolleger. Til højre står Egon Olesen, som har opfundet projektet. Han var selv missionær i Nigeria i 90’erne og har stadig en kugle i maven efter et voldeligt røveroverfald…

Gæstehuset fik navn efter den næststørste flod i Nigeria ”BENUE RIVER”, som er nærmeste nabo til stedet. En af deltagerne malede navnet på husets kvist.
Der blev ryddet op og planeret udenfor huset, 15-20 m3 ler og sand blev flyttet, alt med håndkraft..
Herefter blev der støbt 50 m flisegang i 90 cm bredde rundt omkring huset med håndblanding af beton og selvfølgelig med Portland cement, i alt ca. 6 m3 beton. Grus blev fremskaffet ved, at de store betonbrokker fra fundament og gulv i det gamle faldefærdige gæstehus blev slået i stykker med en forhammer og genanvendt. Afslutningsvis lavede vi en ca. 10 m lang ottekantet bænk omkring et meget gammelt træ med en diameter på 150 cm.

Hårdt arbejde

– Alt træ, som anvendes til såvel møbler, inventar og tagkonstruktioner, bliver på værkstedet opsavet af 3,5 m lange mahogniplanker på 30 cm’s bredde og 3-6 cm’s tykkelse. Disse planker kommer fra regnskovene i det sydlige Nigeria, forklarer Egon Olesen.
– Man havde ingen materialer på lager, så når der var brug for noget, hentede man det på markedet. Nye varer var sjældne, det var som regel brugte varer, vi fik, såsom køkkenvask, blandingsbatteri, rør m.v.

Tur igen til oktober

Gruppen var rundt i landet og så på mange kommende projekter for seniorvolontører. Bl.a. besøgte man en døveskole, en handikapskole, et præsteseminarium og et gadebørnsarbejde.
Afrika 50+ har herefter lavet liste over relevante projekter.
Der vil i 2008 i oktober-november måned blive gennemført en ny Afrika 50+ tur.
Da gæstehuset udelukkende bliver bygget for indsamlede midler, ligesom det første hus, vil styregruppen blive meget glad for en pengegave til projektet. Interesserede kan kontakte Egon Olesen gennem Sudanmissionen.

Fakta om Afrika 50+
– et projekt under SudanMissionen med egen styregruppe.
Mål: at hjælpe kirken i Afrika.
Målgruppe: Personer over 50 år. På denne tur deltog 7 personer fra 55 – 71 år.
Oplysninger: Afrika 50+, c/o Egon Olesen, Hedemannsgade 10,1, 8000 Århus C. Mobil 29638347


Artiklen fortsætter efter annoncen: