Riskærs moral

Finansspekulanten Klaus Riskær blev 4. juni dømt i Østre Landsret til 6 års fængsel for bedrageri, underslæb og mandatsvig.Som forventet mente Riskær selv, at dommen var uretfærdig og alt for hård. Det kan ikke overraske nogen. For lige siden sin studietid har Klaus Riskær bevidst overtrådt lovene – for ikke at snakke om samfundsmoralen. Han har tjent sine millioner på at være frækkere end de fleste – også frækkere end loven tillader, viser det sig.
Der er ingen grund til at se så vældig op til mennesker, der tjener store penge. Spørg, hvordan de har tjent pengene. For penge gør ikke i sig selv et menneske stort. Det er den måde, man har tjent pengene på, der afgør, om man er et ”stort” eller et meget lille menneske.
Den franske forfatter Balzac sagde meget provokerende, at ”bag enhver stor formue ligger der en forbrydelse”. Det passer selvfølgelig ikke, men det er sandt, at mange falder for fristelsen til at gå på kompromis med moralen, når pengene vinker. (Og det behøver i øvrigt ikke at handle om de store penge. Her er vi alle fristet.)
I nogle medier diskuterede man i fuldt alvor, om det ikke kunne ”tage modet fra unge iværksættere” at spærre Riskær inde. Men Børsens chefredaktør Leif Bech Fallesen satte fingeren på det rette sted, da han sagde, at sagen ikke handler om Riskærs dygtighed, men om, at han har ”svært ved at holde sig på dydens smalle vej”.
Riskærs problem er i virkeligheden det moderne Danmarks problem. Man mangler en moral. Der er ikke noget ondt eller godt; der er kun det, der er ondt eller godt for Klaus. At tjene mange penge på andres bekostning og med en dårlig etik og endda lovbrud er godt, hvis det er godt for Klaus; men at blive dømt for det og ryge i fængsel er ondt, for det er ikke sjovt for Klaus…!
Men hvordan skulle Klaus og hans meningsfæller kunne tænke anderledes, han er socialt belastet. Han er vokset op i en kulturradikal familie. Og i det kulturradikale danske samfund er der ikke noget, der er godt eller ondt. Alt er relativt. Ligesom i den moderne liberalisme. Derfor har vi brug for at genindføre den kristne samfundsmoral, hvor godt og ondt ikke defineres af egoismen.

Redaktør Henri Nissen