Dansk orkester vandt flest priser på jødisk musikfestival

Et dansk orkester har vundet flest priser på en jødisk musikfestival i Amsterdam med deltagere fra hele verden – 24 ensembler fra 12 lande.Bandet, der ledes af den 27-årige klarinettist Emil Goldschmidt, København, var det eneste, som vandt priser i alle kategorier.

Festivalen blev afholdt 28.-31. oktober, og det var anden gang, den fandt sted.

Det danske band har det lidt mærkelige navn “Mames Babegenush”, der betyder “Mors auberginesalat”. Det har eksisteret i fem år, og kernen i det er tidligere musikere i Tivoligarden. Bandleder Emil Goldschmidt spillede i Gardens musikkorps i fem år, fra han var 11 år gammel. Han er søn af første-oboist Henrik Goldschmidt fra Det kgl. Kapel i København, en af verdens fremste musikere på sit felt.

“Mames Babegenush” er et klezmer-band. Det blev betegnet som “et friskt mix af melankoli og upbeat, med elementer af klezmer, rock, elektronik og nigguim (melodier. red.)”.

– Vi fik juryens pris for det mest nyskabende og inspirerende band, siger Emil Goldschmidt – en flot pris, for der var så mange gode orkestre. Deltagelsen fra hele verden medførte, at niveauet var tårnhøjt og konkurrrencen benhård. Vores band formåede at bevæge jury, booking og publikum.

Der var seks finalister, som spillede for juryen og en udsolgt sal af aficionados.

For det danske band fulgte, udover en betragtelig pengesum, en plads i det eftertragtede booking bureau, Golden Land, i New York, en udgivelse på pladeselskabet Shemspeed, og en optræden på Tysklands største klezmerfestival. Bandet har oparbejdet en stor international karriere med tourneer i USA, Argentina og Europa.