BOG-TEMA
Åndelig klassiker

Der er kommet en fremragende udgivelse fra det lille, fine, kristne forlag Boedal. For første gang på dansk er begge udgaver af Julian af Norwich’ åbenbaringer nu tilgængelige, både den korte og den lange version!
Det er den første engelske prosatekst, der med sikkerhed vides at være skrevet af en kvinde (tag ikke fejl af navnet). Den over 600 år gamle tekst betragtes som et af den kristne middelalder-mystiks vigtigste, og forfatterinden, der menes at have levet som eneboer (rekluse, dvs. tilknyttet en kirke), kaldes ligefrem af den indflydelsesrige, amerikanske trappist-munk Thomas Merton en af den katolske kirkes største teologer.
Hun fortæller selv, at hun havde bedt Gud give sig tre nådegaver – som de to første: indsigt i Kristi lidelse og erfaring med alvorlig sygdom som forberedelse til døden. Og som den sidste angerens, medfølelsens og gudslængselens sår; også dette blev hende givet.

Åbenbaringer af indsigt og inderlighed

Hendes værk er åbenbaring i mere end én forstand. Ikke blot blev de givet hende som sådan, men de er også åbenbaringer for læseren af indsigt og inderlighed. Et gennemgående tema er kærligheden som Kristi mening:
“Hvem åbenbarede alt dette for dig? Kærligheden. Hvad åbenbarede Han for dig? Kærligheden. Hvorfor åbenbarede Han det for dig? For kærlighedens skyld. Hold fast i dette så vil du forstå alt bedre, men du vil aldrig få andet ud af åbenbaringen i al evighed” (s. 224).

Foregriber feminist-teologi

Et andet tema er Kristi Moderskab, en tanke, der overraskende foregriber moderne feminist-teologi, men som slet ikke var en ukendt tanke på Julians tid.
På dansk udgav Anna-Maria Kjellegaard i 2002 på Katolsk Forlag en lille bog med centrale citater fra værket. Hun har til den nye – komplette – udgave skrevet et interessant lille efterskrift om sit liv med Julian som åndelig vejleder.
Bogen har forord af professor i middelalderhistorie Brian Patrick McGuire, og desuden har oversætteren, cand.mag. Louise Øhrstrøm skrevet en grundig introduktion til Julian og hendes samtid og værk. – Fine kræfter, der har arbejdet sammen om at sikre, at alt er i skønneste orden.

Julian af Norwich:
Kærlighedens åbenbaring
239 sider
229 kr.
Boedal