– Vi ramte et vakuum i byen

Christian og Maria Callesen var med i en lille gruppe, som for 2½ år siden flyttede til København for at starte Byens Valgmenighed. I dag kommer der op til 300 i kirken. Mest unge.
– Det lød spændende helt fra begyndelsen af, og vi snakkede om det derhjemme. Det virkede bare logisk, og lysten til det kom også.

Christian og Maria flyttede fra Århus til København for at starte en ny valgmenighed i hovedstaden.

Christian Callesen fortæller, hvordan det gik til, at han og hustruen Maria blev en del af en lille gruppe menighedsplantere, som ville starte en udplantning af Århus Valgmenighed i København.

– Vi bad også over det og oplevede, at Gud ledte os til det.
Jeg synes ikke så tit, at Gud bekræfter meget tydeligt med et ja eller nej, men jeg oplever oftere, at han leder ved en indre fred – som en stille vind, konstaterer Christian.
Han er knap 30 år, teologiuddannet i Århus og sammen med Maria forælder til to børn. Og så er han tilflyttet københavner med 2½ års erfaring i at være hovedstadsindbygger.

Nye venner

– Det var da lidt et spring for os at flytte fra Århus til København. De fleste mennesker syntes heldigvis, det var cool nok, det vi gjorde, husker han.
Desuden havde de Marias familie på Sjælland, så samtidigt med at de gav afkald på noget familie tæt på, fik de noget nyt i stedet. Alligevel kan Christian godt mærke, at det har været udfordrende:
– Det er bare et offer, når man ikke længere kan se sine nære venner fra Århus så tit. For det tager omkring 2 år at få nye dybe relationer, er min erfaring, siger Christian og understreger, at de både har set andre give afkald på mere og også selv oplevet at få meget.

Ikke en fin kalender

Peter Søndergaard, som tidligere var hjælpepræst i Århus Valgmenighed, er leder af udplantningsgruppen. Han trådte allerede i karakter et år før flytningen, hvor han begyndte at mødes både med interesserede udflyttere i Århus og med interesserede modtagere i København.
– Det var rigtig godt, at han var så tydelig fra starten af. Og at alt var så planlagt. Hvis det bare havde været en måneds eufori, vi handlede ud fra, havde vi nok haft mange sammenstød undervejs. Det hjælper, når man er enige om, hvad visionen er, fortæller Christian.
Og visionen er at være med til at gøre en mærkbar forskel i København ved at være til stede i byen med Guds kærlighed i praksis.
– Det handler ikke så meget om at have alt muligt fint i kalenderen, men om at leve et hverdagsliv, hvor vi rækker Guds kærlighed videre, forklarer Christian. Noget, som han ikke nødvendigvis synes, er let. Han oplever dog, at det er lettere at tale med folk om ens tro, når man er en del af Folkekirken.
– Folk er mere trygge, når de hører, at Valgmenigheden er forbundet til Folkekirken, og det gør mange samtaler nemmere, forklarer han.

Vækst over forventning

I det hele taget har det været en spændende proces for Maria og Christian at være en del af. Ikke mindst fordi de har oplevet en enorm vækst i kirken, så der i dag kommer omkring 300 til gudstjenester om søndagen. 200 om formiddagen og 100 til aftengudstjeneste.
– Det har virkelig været overvældende, smiler han og fortæller, hvordan han havde forventet, at de ville være omkring 50 i noget tid, og så lige så stille vokse derfra. Han fortsætter:
– Det virker, som om vi har ramt et vakuum i byen. Mange af de nye i menigheden virker til at have haft nogle udfordringer i forhold til Gud og kirken, og nogle har måske ikke haft en kirke. Jeg tror, vi er gode til at rumme den slags.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Valgmenighedens medlemmer på en fælles picnic. Fællesskabet betyder meget.
Plads til igangsættere

– Alle kirker kan bidrage med noget forskelligt, og jeg tror, noget af det, vi kan, er at se de evner, som folk måtte have. Også igangsættere og folk, som stiller spørgsmål til tingene, som måske kan have svært ved at passe ind i nogle kirker, forklarer Christian, som ikke altid synes, at man bare skal bakke op om andre kirkers arbejde. Nogle gange er det bare godt at starte noget nyt.
– Jeg tror, at menighedsplantninger kan være en måde at forny den eksisterende kirke på. Det er nemmere at skabe noget nyt fra bunden end at ændre noget. Der vil altid være en modstand, som sætter en grænse for, hvor meget man kan ændre, mener han.

I øjeblikket holder Byens Valgmenighed, som de kalder sig, til i Ansgarkirken i København Nordvest.