KUNST
Udfordrer i krydsfelt mellem kunst og tro

Når Galleri Emmaus i slutningen af juli inviterer til OPENspace, byder de deltagerne op til kunstnerisk udfoldelse med baggrund i den kristne spiritualitet.De beder keltiske bønner og danser i græsset til Michael Jackson. De taler om store spørgsmål over et glas vin. De klipper små improviserede film sammen om natten. De slænger sig i sækkestole og nyder cellokoncert, elektronisk musik, singer-songwriter-guitar og lyrikoplæsning. De er OPENspace.

Ved OPENspace 2010 blev deltagerne blandt andet udfordret til at portrættere hinanden gennem kunst. Noget som blandt andet udmøntede sig i cellospil.

OPENspace er en mellemting mellem en camp, en konference, et kollektiv og et eksperimentarium. OPENspace sætter fokus på kunst, tro og eksistens med afsæt i forskellige kristne spiritualitetspraksisser og forskellige kunstneriske udtryksformer. Den første OPENspace fandt sted i 2010. I år gentages succesen 27.-31. juli i Galleri Emmaus’ nye rammer på den nyistandsatte tidligere Haslev Udvidede Højskole.
Når Christoffer Thinggaard, 26 år, ejer af KingProductions, ser tilbage på OPENspace 2010, tænker han særligt på de indtryk af kreativitet og mennesker, som campen gav ham:
– Den dér have, vi boltrede os i, frihed og leg. Det var atmosfæren på OPENspace. Det sidder stadig i mig. Masser af glade mennesker og sjove og anderledes indtryk. En masse frirum.

Kunsten kan udforske troen

OPENspace handler ikke om, at ’der skal være noget for de kristne kunstnere’. Tankegangen er snarere, at sanserne, legen, udforskningen og symbolerne er noget, der vedrører alle mennesker.
– Hvis kirken skal fortsætte med at forene sine rødder med nye udtryk uden at miste nogen af delene, er der brug for eksperimentarier. OPENspace skaber netop et sådant rum for mennesker, hvor de kan udforske nye udtryk for det fællesmenneskelige – med alt det, som livet rummer, fortæller Dorte Kappelgaard, en af arrangørerne bag OPENspace.
I foredrag og små oplæg på campen sætter erfarne kunstnere ord på deres egen oplevelse af krydsfeltet mellem kristen tro og kunst. På konferencen er begge dele synligt til stede og kædes sammen på mange måder. Formelt ved hjælp af oplæg, samtalegrupper, læsning af poetiske bønner fra Bibelen og fra den keltiske tradition og kunstneriske input med religiøse referencer. Men mange af deltagerne oplever det også som om, kreativiteten og spiritualiteten er uadskillelige.
Christoffer Thinggaard fortæller fra campen i 2010:
– Der var nogle situationer på OPENspace, hvor jeg oplevede at blive connected (forbundet) med Gud på en eller anden måde. Som da Kloster spillede koncert sidste år. Han delte musikinstrumenter ud til folk, hvor man selv kunne spille med.

Improvisationsdans

Foruden oplæg om den kreative proces og kristen spiritualitet ved professionelle kunstnere inden for forskellige kunstformer er der arrangeret workshops, hvor man får mulighed for selv at prøve kræfter med en kunstart.
Campens tema er i år ’Eksperimentéren, der gør større’. Det handler om, hvordan den kreative, udforskende proces kan åbne både den skabendes og modtagerens blik for mere end det, man ser i hverdagen. Der er workshops om musik, scenefremtræden, billedkunst, installationskunst og improvisationsdans.
Det er vigtigt for arrangørerne, at OPENspace er et sted, hvor folk kan komme og blive ladet op og tage dét, de oplever, med sig hjem til deres egen sammenhæng. Dét, at folk er meget forskellige og har forskellige tilgange og baggrunde, kan samtidig være til stor inspiration for andre.
Eva