Israelsk sagkyndig: “situationen” i Egypten som revolution nr. 2″

Flere israelske sagkyndige betegner idag situationen i Egypten som optakten til “en revolution nr. 2” – et udtryk for de protesterendes fordømmelse af, at militærregeringen “ikke synes at være bedre end Mubarak-styret”.Demonstranterne kræver, at regeringen træder tilbage, “fordi den ikke har opfyldt, hvad den har lovet om forbedringer på en række områder”. De går ikke af vejen for at slås mod politiet og militæret, selv om mindst tre civilpersoner er blevet dræbt og hundredvis er blevet sårede under gadekampe på Tahrir Pladsen i Cairo og ved demonstrationer i andre egyptiske byer.

– Spændingen mellem civile og militæret nærmer sig et afgørende øjeblik, siger Yoram Meital, leder af Ben Gurion Universitetets Center for Mellemøst-Studier og Diplomati.

Ifølge Meital giver demonstrationerne udtryk for opfattelsen hos millioner af egyptere over Det Øverste Militærråds og sikkerhedsstyrkernes “bemægtigelse af revolutionen”.

– Den dynamik vi så i weekenden kan let blive til de samme episoder vi så i januar og februar som protest mod Mubarak-styret, siger Meital.

Han understreger imidlertid, at der er en betydningsfuld forskel – i anuar og februar stod store dele af hæren sammen med demonstranterne, imod sikkerhedsstyrkerne og regimet.

– Nu står hæren sammen med sikkerhedsstyrkerne imod civilbefolkningen, fremholder han.

– Der er ingen tvivl om, at demonstrationerne var domineret af islamister, siger Meital, både af Det muslimske Broderskab og salafister. Der er ingen tvivl om, at islamister vil få flertal i parlamentet ved de snarlige valg.

Demonstrationen af hundredtusinder af vrede egyptere på Tahrir Pladsen bølgede frem og tilbage i sammenstød med politiet, som brugte tåregas mod stenkastende unge.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En af demonstranterne, Medhat Fawzy, sagde- mens han viste “V”-tegnet:

-Vi tilhører ikke noget politisk parti, og vi hader Broderskabet., som mistede troen på revolutionen og folket. Vi er den egyptiske ungdom.

I næste uge skal der afholdes det første parlamentsvalg, siden Mubarak blev styrtet. Mange egyptere er bekymret over, om politiet vil være i stand til at sikre valgstederne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: