Sådan er KD’s nye formand

Lørdag vælges Stig Grenov til Kristendemokraternes ny landsformand. Han er lærer og rap i replikken.

Det er stemmespild, at sætte sit kryds ved et parti, der ikke repræsenterer det, man tror på, mener Kristendemokraternes nye formand Stig Grenov.

Hvorfor har du ikke opgivet KD?
– Uden et Kristendemokratisk parti vil jeg være politisk hjemløs, siger Stig Grenov og forklarer:
– De øvrige partier anser vækst og rigdom som en værdi, samfundet kan bygges op omkring. KD mener, at det er samværet med vores nærmeste familie eller venner, der giver livet mening, argumenterer Stig Grenov.
I den kommende weekend vælges han til formand for Kristendemokraterne på landsmødet i Middelfart. Han afløser Per Ørum, som trak sig, efter at han ikke længere følte opbakning i Vestjylland. I overgangsperioden har den politiske næstformand Egon Jacobsen, Næstved, fungeret som formand sammen med den organisatoriske næstformand Bent Hansen, Lemvig, og hovedkasserer Jens Ove Kjeldsen, der i en menneskealder har været byrådsmedlem i Herning.

Ingen modkandidater

Stig Grenov er den eneste kandidat i år, mens der sidste år var adskillige, som kæmpede om posten, før Per Ørum i sidste øjeblik igen meldte sig som kandidat efter én gang tidligere at have sagt farvel. Det har været en dramatisk periode i partiets historie de senere år.

Stig Grenov, som nu bliver formand, er ”en rigtig københavner”. Han er opvokset i Rødovre, Allerød, Holte og Lyngby-Taarbæk. Han er student fra Virum Statsskole 1980, tog først HHX på Niels Brocks Handelshøjskole i 1981, men blev så uddannet lærer i 1986.
Senere har han suppleret med kurser i ledelse og samarbejde fra Merconom skolen 1999. Han har også taget pædagogisk diplomuddannelse i naturfagenes didaktik 2010.
Som lærer har han været ved Maglegårdsskolen i Hellerup fra 1986 – 1998, og derefter på den private Marie Mørks Skole i Hillerød siden 1998. Han er også tillidsmand i Frie Skolers Lærerforening (FSL).
Han er nu 51 år, gift med en læge og far til tre. De bor i Hørsholm i Nordsjælland. I fritiden spiller Stig gerne volley ball og løbetræner, og familien er medlem af Lyngby Frikirke.

Opgør med Kornbek

Han meldte sig ind i KD i 1990, men blev først for alvor aktiv i forbindelse med opgøret med Bodil Kornbek i 2008. Han blev derefter også politisk næstformand i den nye ledelse, som forsøgte at bringe partiet tilbage til dets oprindelige linje.
Han blev genvalgt flere gange, men sidste år måtte han dog afgive posten til en af de ikke-valgte formandskandidater, Egon Jakocsen, som hovedbestyrelsen gerne ville give del i ledelsen.
I stedet blev Stig Grenov ”International Sekretær”, hvorved han alligevel fik plads i ledelsen. Og han har ikke ligget på den lade side. Ugentligt har han udsendt læserbreve og pressemeddelelser, ligesom han sammen med Per Ørum repræsenterede partiet i tv ved sidste folketingsvalg, hvor han opstillede for 2. gang til folketinget.

Rap i replikken

Det skyldes ikke mindst, at Stig er kendt for at være rap i replikken. Lidt for rap, synes nogle af jyderne. Men efterhånden har de vænnet sig til Stigs ofte krasse og markante udtalelser, som han udtaler med høj og klar lærer-stemme.
Når han fx skal forklare, hvor alvorligt det er for familien og samfundet, at de andre partier har afskaffet lukkeloven, siger han bevidst provokerende:
– Hvis jeg var fanden selv, ville jeg angribe børn og voksnes tryghed og erstatte den med krav om ”fleksibilitet” og ”omstillingsparathed”. Sandheden er, at mennesket har behov for orden og forskel på hverdag og fest.
– Derfor er KD så optaget af at genindføre lukkeloven som den var i 2009.
– Vi skal skaffe rum for at forældrene kan løfte deres ansvar og opdrage den næste generation, siger han.
– Det er ikke børnenes tarv at blive passet alverdens steder, mens forældrene skal på arbejde på alle tider af døgnet.
KD blander sig ikke i, hvad borgerne foretager sig, men vi mener det er sundt, at vi kollektivt trækker stikket ud bare én gang om ugen. Hvis familien skal have ansvaret for den næste generation, skal den også kunne mødes.

Centraliseringsvanvid

– På samme vis tvivler jeg stærkt på, at samfundet har sparet én krone ved at centralisere kommuner og regioner, men jeg ved, at vi taber nærheden mellem borger og administration.
– Måske vi kan spare penge ved at lave super-skoler med tusinder af elever, men vi mister det menneskelige møde mellem lærer og elev, og får derved ringere undervisning. Listen over eksemplerne på centraliseringsvanviddet er nærmest uendelig, og det er grundlæggende et angreb på den kristne forståelse af, hvad det vil sige at være menneske, fastslår den kommende partiformand, der stadig er skolelærer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg er ikke supermand

Hvorfor sagde du ja til at stille op som formand?
– Jeg sagde ja til at stille op, fordi der i partiet løftes i fællesskab. De færreste forventer en supermand, der løfter partiet ind i folketinget, men jeg glæder mig til at bidrage med de evner, jeg er i besiddelse af, i kampen for et Danmark på kristent grundlag.
– Hvis der er noget, jeg kan ryste lidt over, er det ansvaret over for vores mange medlemmer og venner.

Kønsløst samfund?

Tror du, KD har en chance for at komme i folketinget igen?
– Ubetinget JA. Vi er i en fase, hvor vi støt og roligt opbygger vores organisation til næste valg, og tiden arbejder på en underlig måde for os.
Det er mere og mere tydeligt, at religion bliver underlagt politikernes forgodtbefindende, og at stærke kræfter ønsker et ligemageri.
Her tænker jeg ikke bare på de nuværende regeringspartiers kamp for man skal sige ”Hen” i stedet for han og hun i børnehaver eller de kønsløse CPR-numre.
Når Venstres ungdom kæmper for retten til polygami, har liberalismen afsløret sit grimme fjæs, hvor taberne bliver de svage mennesker, der udnyttes.

Kampen for religionsfrihed

Hvad mener du, er den vigtigste politiske opgave for KD?
– Der er mange, men især tre hovedområder stikker ud. Familien skal styrkes, nærmiljøet bevares både på landet og i byerne og forsvaret for åndsfriheden – det vil f.eks. sige religionsfriheden og friheden til selv at vælge den skoleform, ens børn skal have sin grunduddannelse i.
– Hertil kommer den evige kamp for at sætte de etiske spørgsmål på dagsordenen. Det gælder ikke alene de ufødte, men også deres forældre, de døende og de handikappede. Det er forhold som ikke kan give et økonomisk afkast, men er mere væsentlige end bruttonationalproduktet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bevidste kristne vælgere

Hvorfor skal vores læsere stemme på KD?
– Fordi, hvis de stemmer det samme, får de det samme! Det er vel de færreste, der vil påstå, at den økonomiske politik er væsentlig anderledes under den nuværende regering end under den forrige.
Og selv Lars Løkke (V) har offentlig udtalt, at han ville have gennemført loven om homoseksuelle vielser, hvis ikke S, SF og R havde gjort det.
Venstrefløjen vil afskaffe helligdagene og V, K og DF afskaffede søndagen som hviledag. Jeg tror, at rigtig mange mennesker er ved at få øjnene op for, at det er alt andet end ligegyldigt, hvilket grundlæggende menneskesyn du tager udgangspunkt i.

Og det er ikke stemmespild?
– Nej, det er derimod stemmespild at sætte sit kryds ved et parti, der ikke repræsenterer det, man tror på. Alle de vælgere, der satte deres kryds ved liste K sidste gang, har ikke spildt den. For hver stemme giver et statstilskud til partiet, der gør det muligt for Kristendemokraterne fortsat at kæmpe for børnene, ægteskaberne, religionen, nærheden og etikken i morgendagens samfund. Vi har brug for din støtte, slutter Stig Grenov.