Utøya-præst gik lige i hjertet på os

På Danske Kirkedage i Aalborg var temaet ’Menneske, hvor er du?’ Flere talere spurgte også: ’Gud, hvor er du?’ og ’Kirke, hvor er du?’Danske Kirkedage i Kristi Himmelfartsferien samlede over 4.000 kirkefolk fra forskellige kirker og organisationer i Aalborghallen til foredrag, gudstjenester og workshops.

Pastor Per Arne Dahl, som hjalp mange pårørende efter tragedien på Utøya for to år siden, talte med en ægthed og varme, der fremkaldte både smil, tårer og eftertanke i den store
Aalborghal. (Foto: Christian Roar Pedersen)

For nogle var foredragene ved præsidenten for Det Lutherske Verdensforbund, Munid Yonan og professor Glen H. Stassen fra Harvard Universitetet både oplysende og opløftende.
Men norske Per Arne Dahl, som er præst for det norske storting og kendt som præsten, der tog sig af de pårørende efter tragedien på Utøya gjorde et dybt indtryk på alle.
Men hvordan oplevede deltagerne kirkedagene i Aalborg?

For hele familien

Martin Diemer, 39-årig bygningsingeniør fra Hjerndrup i Sønderjylland, var til kirkedage sammen med hustruen Kirsten og børnene Marie (11), Gustav (8) og Laura (7).
De boede på en campingplads uden for Aalborg, hvor de nød lidt fred og ro mellem arrangementerne. For Kirsten blev der også tid til lidt eksamenslæsning i forbindelse med opgradering som sundhedsplejerske.
Hele familien deltog i åbningsgudstjenesten torsdag.

– Det bedste ved børneprogrammet var Zoo, siger Gustav og Laura, som fandt tid til lidt frokost uden for Aalborghallen sammen med mor Kirsten, før hun skulle tilbage til studierne.

– Det var fint, men ikke helt det sus, vi havde ventet, siger Martin. Måske var det på grund af hallen. Men vi havde ventet mere af en åbningsgudstjeneste. Det bedste var sangen med kor og orkestre. Der var lokale kor og professionelle musikere og et FDF-band i den ene ende af hallen. Prædikenen var i to dele, og børnene syntes, det blev lidt langtrukkent.
– Men det var et rigtig godt foredrag med Per Arne Dahl. Han har et forståeligt sprog og det var et konkret emne. Det var rørende og rigtig godt.
– Ellers har der været et væld af seminarer. Det var mere end forventet, siger Martin Diemer.
– Hvordan var det for bønene?
– Der var et godt børneprogram. Og Zoo var det bedste, siger Gustav uden tøven.
Familien har været til danske kirkedage flere gange tidligere, første gang i 1992, fortæller de.

Brugbar undervisning

Edel Thomsen, studiechef på sygeplejerskeuddannelsen i Sønderborg, var især begejstret for foredraget ved Utøya-præsten Per Arne Dahl:
– Det rammer lige ind i menneskelivet. Det kan ikke blive mere nærværende. Det handler om, hvor vi kan bruge vores tro og hvor den kan bære os. Vi må vedgå os vores vrede. Men han gav os også mod ved at tale om velsignelsen, både om omsorg, nåde og fred. Det var stærkt, at han sagde ’”Ondskab tærer, men godhed nærer.”
– Og så var der sådan en ægthed over det. Han sagde, at vi ikke har brug for herlighedsteologi men for ærlighedsteologi. Og så det, at enhver sorg er ubærlig, men fællesskabet hjælper, supplerer Ulla Thomsen, som er Edels tidligere kollega fra psykiatriundervisningen på sygeplejeuddannelsen.

Gode input udefra

Kirkedagenes yngste deltager var den kun otte måneder gamle Vibe, der gerne skulle falde i søvn i bæreselen, mens mor Hanna Schmidt fra København gik rundt på Mulighedernes Marked. Hanna er til daglig akademisk medarbejder i Danske Kirkers Råd på Diakonissestiftelsen i Kbh. Hun var selv med til Danske Kirkedage for tredje gang:
– Det er meget godt med de internationale stemmer og den kirkelige bredde, siger hun. Temaet ’Menneske, hvor er du?’ bruges fint og det bliver fulgt godt op med det, der ellers mangler, når foredragsholderne spørger: ’Gud, hvor er du?’ Og ’Kirke, hvor er du?’


Artiklen fortsætter efter annoncen:For alle danske kirker?

Danske Kirkedage er for hele det danske kirkefolk, både folke- og frikirker. Frikirkerne var da også repræsenteret både i Aalborghallen og i arrangementerne ved havnefronten.
Nogle folkekirkemedlemmer udtrykte frygt for, at frikirkefolkene kunne have følt sig stødt, fordi kirkeministerens og biskop Henning Toft Bros indlæg lørdag aften kun handlede om folkekirkelige forhold.

Næste stop København

Efter den afsluttende gudstjeneste søndag blev kirkedagsstafetten givet videre til København, som har værtsskabet om tre år. Kirkeministeren og Aalborgs biskop var dog ikke til stede ved afslutningen. De skulle nemlig deltage i bispevielsen af Marianne Christiansen i Haderslev søndag eftermiddag
For at invitere byen med til Danske Kirkedage, var der var mange arrangementer planlagt på Aalborg Havn både fredag og lørdag. Her kunne man bl.a. møde Kingdom Center, som er kristne cowboys fra Sverige.
Den katolske kirke deltog med en transportabel ’skurvognskirke’. Hans Berntsen holdt foredrag og tilbød forbøn for syge. FDF- og Baptistspejderne havde et stort spejdertorv, og Frelsens Hærs gospelkor sang og spillede og meget meget mere.
Kirkedagenes deltagere prægede bybilledet og kunne køre gratis med bybusserne på grund af navneskiltene. Inde i Aalborghallen havde mange organisationer spændende udstillinger på ’Mulighedernes Marked’. Og der var så mange forskellige workshops i samme tidsrum at man bare kunne vælge og vrage…