Min kone er jaloux

Quarrel between men and womenKære Suh.
Min kone og jeg har været gift i 10 år, vi har to børn sammen.
Jeg synes, vi har haft et dejligt ægteskab indtil nu, men de sidste år har min kone været tiltagende jaloux i forhold til mine kvindelige kollegaer. Jeg har aldrig været min kone utro og kunne aldrig finde på det, og jeg har gentagne gange forsikret hende om dette.
Alligevel er det som om, at hun ikke finder fred i det, og det er ved at gå mig på. Jeg ved ikke rigtig, hvad jeg skal gøre.
Er der måder, hvorpå man kan ordne det selv? Eller er vi nødt til at gå i parterapi?
MVH. Ægtemanden

Kære Ægtemand
Jalousi er et udtryk for, at den, der er jaloux er bange for at miste den, de holder af. Din kones jalousi fortæller os altså:
1) at hun er bange for at miste dig – altså, ikke er sikker på din kærlighed til hende
2) at hun ikke er ligeglad med det – fordi hun elsker dig.
Hvad du må forstå er, at din kone tilsyneladende ikke oplever, at du synes, hun er attraktiv, spændende, dejlig. Hvis du altså forsøger at give udtryk for det – så lykkes du ikke ret godt med det.
Der skal sættes mere massivt ind. Gentagne kærlighedserklæringer, sætninger, der konkret påpeger det, der er dejligt ved hende, prioriteringer, der i sig selv viser, at du vil hende, vejer på en helt anden måde end forsikringer om, at du ikke har været utro!
Det kan også være, at dine udtryk for, at du elsker hende ikke er særlig effektive på grund af deres karakter? Mange problemer i parforhold opstår, fordi vi giver udtryk for vores kærlighed på den måde, som vi selv ville profitere af at få det fortalt/vist på.
Lidet hjælper det altså, at du maler stuen eller køber hende et nyt flot tv for at bevise din kærlighed for hende, hvis det hun har brug for i virkeligheden er et tændt stearinlys, en flaske rødvin og masser af du-og-jeg-opmærksomhed!? Prøv at lægge mærke til, hvad der er din kones kærlighedssprog: hvordan lader hun selv andre vide, at hun holder af dem? Giver hun små gaver, skriver små sedler, berøring, aktiv lytning? – og så gør det samme overfor hende.
Prøv også at snakke med din kone om, hvordan hun har det – på arbejde, som mor, som hustru. Lad være med at komme med løsninger med det samme, men prøv i stedet blot at lytte til, hvad hun har på hjerte. Sørg for at holde samtalen omkring hende og hendes behov – så den ikke kommer til at handle om den påståede utroskab.
Hvis det er muligt, så prøv at røre hende mens I snakker, læg din hånd på hendes arm, på hendes knæ eller lign. Mange par kommer rigtig langt selv, hvis de først kommer i gang med en åben og ærlig dialog.
Par-terapi kan dog også være en god idé for jer, for her får I ekstern hjælp til at få lyttet grundigt til den anden og også hjælp til at udtrykke det, I har på hjerte – også det, som I synes er for smertefuldt, skamfuldt eller blot svært at sætte ord på. Overvej at benytte jer af denne mulighed, hvis du ikke snart oplever forandring i jeres forhold, for jo tidligere I får arbejdet med jeres problemer, jo lettere er det at komme videre derfra.
Hilsen Suh