Bør jeg gå til psykolog?

Upset woman sitting on the couch and looking at therapist in a pKære Suh.
Jeg har her på det sidste haft perioder, hvor jeg fik det dårligt, kunne pludselig ikke trække vejret, og hjertet hamrede løs, blev svimmel, og min krop føltes i det hele taget underlig.
Min veninde siger, det er et angstanfald, og jeg skal gå til lægen og få en henvisning til en psykolog.
Hvad mener du?
Anonym

Kære Anonym
Ud fra din beskrivelse lyder det som om, at din veninde har helt ret.
Dog er det vigtigt, at en somatisk årsag helt udelukkes, før man vælger den psykologiske vej. At henvende dig til din læge i første omgang er derfor det helt rigtige at gøre.
Angstanfald er meget ubehagelige, og dem, der får et sådant, tror ofte, at de skal dø – eller i hvert fald, at noget farligt er på færde. Angstanfaldene og disses symptomer er dog ikke farlige som sådan, i yderste konsekvens kan man være uheldig at besvime, fordi man begynder at hyperventilere igennem længere tid, men det er nu meget sjældent, at det sker.
Men de er jo naturligvis ubehagelige rent kropsligt og også invaliderende i forhold til de aktiviteter, man nu er i gang med, når det sker, det stjæler jo selvsagt al koncentration og opmærksomhed, ligesom nogle oplever at have svært ved at kontrollere lemmer eller tale, mens det står på.
For forståelsens skyld kan man kan sammenligne det med en computer, der på én gang får så mange informationer, at den går i tilt og blot står og tænker og tænker, og derfor ikke reagerer på nye input. Når den har færdigbearbejdet, er den klar igen.
Mange oplever, at angstanfaldene opstår, når de mindst venter det, fx når de er forholdsvis afslappede og skal til at i seng. Nogle oplever endda, at de kan blive vækket af et angstanfald. Dette kan hænge sammen med, at det er i disse situationer, hvor vi er mest afslappede og dermed også har sænket vores forsvarsmekanismer mest – og derfor kan vores system trænge igennem.
Omvendt kan et angstanfald også opstå som følge af endnu en tilspidset sitaution, som er dråben, der får bægeret til at flyde over. De kan altså opstå når som helst.
Angstanfald forstås bedst som et udtryk for, at kroppen og hele nervesystemet fysisk og psykisk er overbelastet. Det kan være et fysisk pres, man igennem længere tid har været udsat for, eller psykologiske ting, man ikke har fået løst eller bearbejdet hensigtsmæssigt – eller begge dele.
De spændinger og frustrationer, der derfor hober sig op i kroppen i løbet af tiden, er til sidst nødt til at få et udløb på en eller anden måde. Det er altså både kroppen og psykens ventilering – en måde at få luft på – men også kroppen og psykens måde at gøre den pågældende opmærksom på, at der er noget alvorligt på færde. At vedkommende bør stoppe op, NU!
Afgørende for bedring i forhold til angstanfald er det derfor, at der ikke kun bliver symptombehandlet med afspændnings- og vejrtrækningsøvelser, men at man også får hjælp til at finde ud af, hvad det er, der i første omgang skaber ophobningen af spændingerne og frustrationerne – altså, den bagvedliggende årsag.
Terapeutiske samtaler vil derfor klart være at anbefale, og hvis du er mellem 18-38 år, kan du få en henvisning til psykolog på baggrund af dine angstanfald.
Hilsen Suh