Det var Gud, der væltede Berlinmuren

Af Iben Thranholm Cand. teol., journalist og samfundsdebattør
Af Iben Thranholm
Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

I søndags den 9. november var det 25 år siden, at Berlinmuren faldt.

Det blev fejret med en folkefest af de helt store i Berlin. Langs den 15 kilometer lange lysgrænse, hvor Muren stod, blev 8000 lysende heliumballoner opstillet. Søndag aften steg ballonerne til vejrs for at minde om, at mure kan væltes, og forbundskansler Angela sagde, at murens fald har vist os, at drømme kan gå i opfyldelse.
Feststemningen fejlede bestemt ikke noget, men det gjorde derimod forklaringerne på årsagen til, at Muren og det kommunistiske samfund brød sammen.
DR2 transmitterede direkte fra folkefesten ved Brandenburger Tor og gav scenen til kommentarer som EU-ekspert Lykke Friis, Berlingske Tidendes udlandsredaktør Anna Libak og udenrigsminister Martin Lidegaard. De gav alle vestligt demokrati, frihed og menneskerettigheder hele æren for den kolde krigs ophør. Det vil jeg nu sætte et spørgsmålstegn ved.
Østeuropæernes hunger efter den samme frihed, som folk i Vesten havde, var uden tvivl en kæmpe drivkraft, men der skulle langt mere til at få systemet, der styrede via frygt, til at åbne sine grænser. Uden kristendommen, kirkens og ikke mindst Guds indgriben havde muren formodentlig stået der iskold og uigennemtrængelig endnu.
I 1984 bliver pave Johannes Paul II skudt på Peterspladsen i Rom. Dagen er d.13 maj som er sammenfaldende med dagen for Fatima-åbenbaringen i Portugal i 1917. Her viser Jomfru Maria sig for tre børn og forudsiger bl.a. kommunismens rædsler. Hun siger samtidigt, at kun hvis Rusland bliver konsekreret (indviet) til hende, vil den røde drage blive besejret. På grund af attentatet bliver Johannes Paul II opmærksom på dette og konsekrerer derfor Rusland til Jomfru Maria i 1985.
Blot fire år efter, i 1989, er verden vidne til, at jerntæppet falder på blot nogle få dage, og uden at en eneste person bliver dræbt. Under Murens fald er der overhovedet ingen blodsudgydelser, vold eller fængsling, men kun glæde, fred og forbrødring.
Murens fald var ikke en politisk drøm, der gik opfyldelse, men et af det 20. århundredes største mirakler.
Tak Gud.